Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Mađarska se pridružuje regionalnoj berzi električne energije

Mađarska se pridružuje regionalnoj berzi električne energije

BUDIMPEŠTA – Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je u subotu da bi zajednička razmjena električne energije između Slovenije, Srbije i Mađarske mogla započeti s radom u prvoj polovini 2024. godine, čime bi se značajno unaprijedila energetska sigurnost regije.

Ministar je istaknuo sve veću važnost energetske sigurnosti i međunarodne energetske saradnje u Evropi, posebice u posljednjih godinu i pol do dvije, dodajući da je to posebno važno u srednjoj Evropi, gdje se zemlje uvelike oslanjaju jedna na drugu zbog nedostatka značajnih nalazišta nafte ili prirodnog plina.

Sjarto je takođe istakao da ovaj razvoj približava regiju stvaranju najveće ikada integrirane berze električne energije u srednjoj Evropi, te napomenuo da su korporativne i profesionalne odluke u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj već donesene, a čekaju se samo vladina odobrenja.

Uspostava regionalne platforme za trgovinu električnom energijom u kojoj će sudjelovati i Mađarska najavljen je u novembru prošle godine na sastanku u Beogradu ministrice rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović Handanović i Petera Sjarta.

Kako je tada rečeno riječ je o projektu Blue Sky, koji bi trebao omogućiti uspostavljanje zajedničke platforme za trgovinu električnom energijom tri zemlje, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije.

Slovenski i srpski operatori prijenosnog sistema – ELES i Elektromreža Srbije (EMS) – osnovali su s europskom tvrtkom EPEX Spot regionalnu berzu električne energije ADEX sa sjedištem u Ljubljani. Sada se radi na ugovoru o pristupanju Mađarske toj platformi.

Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti