Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Ilon Mask: od ruganja do hvalospeva za kineske automobile koji bi mogli...

Ilon Mask: od ruganja do hvalospeva za kineske automobile koji bi mogli srušiti i Teslu

VAŠINGTON – Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask, najavio je da će kineski proizvođači automobila postići veoma značajne uspjehe van Kine. Takođe, iznio je da su kineski automobili veoma dobri i da će predstavljati egzistencijalnu prijetnju.

Proizvođač automobila Tesla spada u najatraktivnije na svijetu sa značajnim rastom prodaje. Međutim, zbog rasta prodaje električnih vozila drugih proizvođača, američka kompanija je revidirala svoje prodajne ciljeve.

Kompanija je bila prinuđena da više od godinu dana snižava cijene svojih automobila kako bi povećala prodaju zbog rasta konkurencije. Rezultat je da je prošle godine povećao isporuke za 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, njena očekivanja su bila da će imati godišnju stopu rasta prodaje od 50 odsto.

Tesli pretpostavljaju da će njihova stopa rasta ove godine biti znatno niža nego prošle godine, što se negativno odražava na cijene njenih akcija. U posljednjem kvartalu 2023. godine, Tesla je izgubio poziciju svjetskog lidera u prodaji električnih vozila. Ta pozicija je pripala kineskom BYD-u.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask, rekao je u obraćanju analitičarima tržišta da su kineski proizvođači automobila najkonkurentnije automobilske kompanije na svijetu i da će postići značajan uspjeh van Kine.

Osvajanje svetskih tržišta

On je to izjavio u trenutku kada je BYD, čiji je akcionar američki multimilijarder Varen Bufet, počeo da osvaja strana tržišta. On se obavezao da će otvoriti fabriku u Mađarskoj, koja bi trebalo da bude prvi proizvodni pogon ove kompanije u Evropi.

Rastuća konkurentnost BYD-a i drugih kineskih proizvođača automobila dovela je do istrage u Evropskoj uniji zbog sumnje na damping, tj. da se kineski automobili uvoze po ceni nižoj od cene na nacionalnom tržištu. To bi moglo rezultirati povećanjem carina na kineska vozila. Kako je preneo CNN, Mask, koji je svojevremeno ismevao kineske proizvođače električnih vozila, sada veruje da oni predstavljaju egzistencijalnu pretnju.

„Iskreno, mislim da, ako se ne uspostave trgovinske barijere, većina drugih automobilskih kompanija u svijetu će propasti“, rekao je Mask.

Teslin cilj od 50 odsto rasta prodaje bio je ključan za rast vrijednosti akcija, čime bi postao najvredniji proizvođač automobila na svetu, uprkos tome što je isporučio mnogo manje vozila od etabliranih proizvođača, prenosi CNN. Klix.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti