Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasProširenje bugarskih gasnih veza sa Grčkom i Rumunijom vrijedno pola milijarde evra

Proširenje bugarskih gasnih veza sa Grčkom i Rumunijom vrijedno pola milijarde evra

SOFIJA – U cilju povećanja kapaciteta dvije bugarske stare gasne veze sa Grčkom i Rumunijom, gasni operatori tri zemlje – bugarski Bulgartransgaz, grčki DESFA i rumunski Transgaz, najavili su realizaciju projekata, čija je početna vrijednost oko pola milijarde evra. Sredinom ove godine biće sproveden tržišni test sa obavezujućim ponudama za prenos iz godine u godinu od trgovaca gasom, u periodu do 2043. godine.

Gasni operatori tri zemlje – bugarski Bulgartransgaz, grčki DESFA i rumunski Transgaz, najavili su projekte u cilju povećanja kapaciteta dvije bugarske postojeće gasne veze sa Grčkom i Rumunijom.

Indikativna vrijednost prijedloga za povećanje kapaciteta veza Kulata-Sidirokastro na bugarskoj granici sa Grčkom i Kardam-Negru Voda i na onoj sa Rumunijom, blizu je pola milijarde evra ili oko milijardu leva. Međutim, troškovi projektovanja, isporuke i izgradnje će zavisiti od toga koliki je kapacitet na kraju dodat infrastrukturi. Ovo će postati jasno nakon što se sredinom 2024. sprovede tržišni test sa obavezujućim ponudama za prenos iz godine u godinu od trgovaca gasom, u periodu do 2043. godine.

Dve varijante veze sa Grčkom

Projekat proširenja veze Kulata-Sidirokastro, koji se realizuje sa DESFA u pravcu od Grčke ka Bugarskoj, razmatra se u dve varijante. Prva će obezbijediti dodatni kapacitet od 35,4 gigavat sata dnevno, a u drugoj fazi je planirano – ukoliko bude interesovanja, da se doda još snage i ukupno povećanje će biti 104 GWh. U prvom slučaju projekat će koštati oko 108,7 miliona evra, u drugom – oko 293,4 miliona evra.

Međutim, sve zavisi od komercijalnog interesa koji  će pokazati testiranje tržišta.

Zajednički projekat bugarskog operatora sa Transgazom trebalo bi da obezbijedi prenos još 137,2 GWh dnevno u pravcu od Bugarske ka Grčkoj preko Kardam-Negro Vode 1. Indikativna cijena za realizaciju ove investicije, uključujući projektovanje, snabdijevanje i izgradnju, je oko 198,93 miliona evra.

Mogući izvori finansiranja

Ne zna se odakle će doći novac za proširenje ovih veza. Planovi Bulgartransgaza su da dobije evropsko finansiranje. Proširenje tornja Sidirokastro bilo je dio projekata koje je pripremila poslednja prelazna Vlada i namjera je bila da se na evropski REPoverEU program aplicira za 142 miliona evra, kako bi se sadašnjem godišnjem kapacitetu od oko 2,2 milijarde kubnih metara dodalo oko milijardu kubnih metara. Prije nekoliko dana, međutim, ministar finansija Asen Vozeliv, u čijem su resoru evropski fondovi, rekao je da će pregovarati sa EK da novac po RePoverEU, koji za Bugarsku iznosi 480 miliona evra, ide u sanaciju.

Ranije u januaru potvrđeno je proširenje gasnih priključaka zemalja po tzv Vertikalnom gasnom koridoru – Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Moldavija i Ukrajina, koji će se uraditi evropskim finansiranjem.

„Ovi projektni prijedlozi potvrđuju posvećenost Bulgartransgaza i drugih operatora za prenos gasa koji učestvuju u inicijativi Vertikalni gasni koridor da obezbijede sve neophodne uslove za prenos dodatnih količina prirodnog gasa sa juga na sjever“, komentariše izvršni direktor kompanije. Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.

U skladu sa rastom potražnje

Dodaje da će se sprovođenjem ove inicijative poboljšati diversifikacija i sigurnost snabdijevanja gasom, i pojačati konkurencija na tržištu prirodnog gasa u regionu.

Istovremeno, kako se objašnjava iz Bulgartransgaza, objavljivanje dokumentacije ovih strateških projekata od strane operatora duž trase Vertikalnog koridora ima za cilj da obezbijedi transparentnost i sigurnost za učesnike na tržištu.

Navodi se da je Bulgartransgaz među pokretačima ideje o održivom širenju gasne infrastrukture u regionu i stvaranju kapaciteta za dvosmjerni prenos gasa od juga ka sjeveru, u skladu sa rastućom potražnjom za količinama iz novih, pouzdanih izvora, uključujući izvore tečnog prirodnog gasa iz SAD, Kaspijskog regiona i druge alternativne izvore sa postojećih i novoizgrađenih terminala.

Prema zahtjevima evropskog zakonodavstva, javne konsultacije u vezi sa dva projekta trajaće do kraja februara 2024. godine. Mediapool

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti