Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropa mijenja ruski gas za američki

Evropa mijenja ruski gas za američki

BRISEL – Dugo zavisna od ruskog prirodnog gasa, Evropa se u manje od dvije godine gotovo odsjekla od snabdijevanja iz Rusije

Gas iz SAD postao je sada omiljena zamjena.

Transatlantsko snabdijevanje načelno se smatra izdašnim, politički prihvatljivim i manje je vjerovatno da će biti zaustavljeno nego u slučaju gasovoda iz Rusije.

Međutim, ni ono nije bez rizika.

Polarizujuća odluka

Prošle sedmice je Bijela kuća objavila polarizujuću odluku o prestanku odobravanja novih izvoznih dozvola za ukapljeni prirodni gas, usred protivljenja birača koji su zabrinuti zbog klime.

To neće uticati na objekte koji su već u funkciji ili u izgradnji. Ali neki od golemih projekata za koje se očekuje da će početi isporučivati ​​gas krajem decenije i nakon toga su u opasnosti da budu odgođeni ili čak zaustavljeni.

“Američki LNG i dalje je kamen temeljac evropske strategije diverzifikacije snabdijevanja”, rekao je Lesli Palti-Guzman, šef istraživanja u SynMaxu.

Bajdenova odluka tako stvara neizvjesnost u pogledu snabdijevanja na srednji i dugi rok.

Zavisnost od inostranstva

SAD su u vrlo kratkom roku stekle značajan udio na tržištu gasa u Evropi. Američke zalihe trenutno čine otprilike polovinu regionalnog uvoza LNG-a, a očekuje se da će taj udio i dalje rasti.

No dok je SAD glavni saveznik Evropske unije, velika zavisnost, čak i od prijateljske nacije, donosi rizike. Odluka Evrope da ruski gas zamijeni američkim LNG-om umesto snažnijeg kretanja prema obnovljivim izvorima takođe znači da njena energetska sigurnost zavisi od faktora izvan njene kontrole, poput sezone uragana na Atlantiku ili političkih igara u Vašingtonu, prenosi Kliks.

Moguća pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD mogla bi da zakomplikuje isporuke Evropi. Tokom svog vremena u Bijeloj kući, pokazao je da ne oklijeva da koristi taktiku trgovinskog rata za sprovođenje svoje politike. Pogotovo protiv Kine, ali nema garancija da će Evropska unija ostati izvan njegovog nišana.

Evropa je tako zamijenila jednu zavisnost za drugu, čineći svoj energetski sistem ranjivim. Klix.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti