Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Balkan Solar Summit odgovara na sva pitanja i nedoumice

Balkan Solar Summit odgovara na sva pitanja i nedoumice

BANJALUKA – Investitori koji u Republici Srpskoj planiraju graditi i ulagati u oblast solarne energije danas i sutra imaju priliku da dobiju odgovore na svoja pitanja i nedoumice jer se u Banjaluci održava „Balkan Solar Summit“, dvodnevna konferencija koja je okupila najeminentnije stručnjake u ovoj oblasti.

Oko 450 učesnika među kojima je je 60 predavača, panelista i moderatora diskutovaće o ulozi i značaju solarne energije, njenom otkupu, finansiranju projekata te modelima i izazovima koji se pojavljuju.

Organizatori poručuju kako im je vizija od samog početka da se stvori platforma sa vrhunskim govornicima i vodećim biznis liderima iz ovog sektora.

„Ovde će te vidjeti samo najbolje od najboljih“. poručila je na otvaranju direktor i izvršni producent Milena Mijatović.

Pojedine kompanije koje su se profilisale kao lideri u ovoj oblasti kao što je banjalučki „Etmax“ pričaće o svojim iskustvima i velikim projektima, a veliki proizvođači opreme predstaviće najmoderniju tehnologiju dostupnu na tržištu.

Nadležni koji su se danas pojavili kako bi pružili podršku skupu, iznijeli su alarmirajuće podatke.

Naime, udio solarne energije u ukupnom energetskom bilansu Republike Srpske iznosi skromnih 1,5 odsto.

Učesnici samita podsjećaju da se BiH potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezala da do 2050 godine koristi 100 odsto obnovljive izvore energije.

Trenutno BIH 60 odsto struje proizvodi u termoelektranama na ugalj, a 40 iz obnovljivih izvora. Do 2035. godine, taj odnos bi trebao da se okrene.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, obećava da će se situacija uskoro promijeniti, u pozitivnom smislu.

Vlada je dodijelila koncesije od oko 1.158 megavata u solarnoj energiji i već smo na dobrom putu da neke mega projekte, kao što je to projekat u Nevesinju od preko 500 megavata, za mjesec dana dođe u fazu izdavanja građevinske dozvole što omogućava preduslov da se krene u njegovu izgradnju“, kaže Višković.

On obećava da će vrlo brzo dva značajnija kapaciteta ukupne snage od 80 megavata biti na mreži sa čime će se udio solarne energije u ukupnom bilansu popeti na 3,3 odsto.

Naša želja je da posle ovog samita posvetimo značajno veću pažnju proizvodnji energije iz obnovljivih izvora sa akcentom na očuvanje životne sredine. Energija nam treba ali ne ako ćemo zagaditi životnu sredinu“, poručio je Višković.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac poručio je da je Republika Srpska u legistlativnom smislu ispunila sve svoje obaveze kada je energetika u pitanju što je konstatovano i od strane energetske zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti