Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Vlada će podržati projekat solarnih panela za stanovništvo Srpske

Vlada će podržati projekat solarnih panela za stanovništvo Srpske

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je projekat solarnih panela za stanovništvo u Srpskoj od velikog interesa za Republiku i da će dobiti podršku Vlade, ali da je neophodno projekat učiniti transparetnim i dostupnim svakom građanininu u svakom dijelu Srpske koji iskaže zaintresovanost za proizvodnju i snadbijevanje električnom energijom na ovaj način.

Višković je istakao da je po pitanju realizacije ovakvog projekata neophodno obezbijediti tehničke uslove, te učiniti transparentnim sve informacije potrebne stanovništvu, među kojima su, primjera radi, sa kima se potpisuju ugovori, koje količine, po kojoj cijeni, održavanje, servisiranje…

“Projekat je od izuzetne važnosti za građane Republike Srpske i svi trebaju imati jasne informacije”, rekao je Višković u razgovoru sa predstavnicima preduzeća “Etmaks” Banjaluka i njihovim partnerima predstavnicima kompanija “Fronius” i “Kjusels”, u čijoj je organizaciji u Banjaluci u toku “Balkan solar samit”.

Višković je ukazao na potrebu da je, osim obezbijeđenih tehničkih uslova, transparetnosti ugovora cijena i svega što građane treba i može interesovati po pitanju projekta, neophodno uraditi detaljnu analizu prirodnih raspoloživih potencijala i karakteristika određenih područja u Republici Srpskoj.

Generalni direktor “Etmaksa” Siniša Maksimović istakao je da je riječ o kompaniji koja želi da ulaže i da se razvija u svojoj zemlji, sa domaćim ljudskim resursima, inženjerima i da su do sada kroz realizaciju projekata pokazali stručnost i znanje, što im je obezbijedilo prepoznatljivost u regionu.

Maksimović je istakao da u kompaniji “Etmaks” mnogo truda, stručnog i operativnog znanja, zajedno sa partnerima, ulažu u razvoj ovog projekata i da kompanija ima cilj i viziju realizovati razvojne projekte za dobrobit građana i Republike Srpske.

“U saradnji sa partnerima, maksimalno se analizira, te razrađuje dio po dio projekta kako bi sve bilo na zavidnom tehničkom i operativnom nivou prilikom primjene solarnih panela na objektima građana”, rekao je Maksimović.

On je najavio da će u skorije vrijeme na nekoliko objekata započeti relizacija projekta kako bi se stekao uvid u važnost i kompleksnost projekata solarnih panela i postale jasnije njegove koristi i razvojne šanse.

Tom prilikom je istaknuto da realizacija ovako značajnog projekta nosi izazove i još mnogo konkretnih tehničkih, organizacionih, zakonodavnih poslova, ali da je maksimalna opredijeljnost svih strana da se pruži maksimum i da ovaj projekat od nacionalne važnosti za Republiku Srpsku bude sproveden na najefikasniji i najbolji način na obostrano zadovoljstvo korisnika i energetskog sektora, kao jednog od najvećeg razvojnog resursa u Republici Srpskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti