Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Rufijevi bageri noću uništavaju privatne njive u Bistrici (VIDEO)

Rufijevi bageri noću uništavaju privatne njive u Bistrici (VIDEO)

PRIJEDOR – Bageri “Drvo-exporta” iz Teslića koja je na silu otvorila rudnik lignita u selu Bistrica kod Prijedora, preko noći potkopavaju njive i izlaze izvan koncesionog područja, tvrde mještani.

Oni su snimili dva videa i dostavili ih portalu CAPITAL u kojim se vidi rad bagera kako tokom dana, tako i noću. Kažu da bageri šire eksploataciono polje tokom noći u pravcu privatnih parcela iako se vlasnici tome protive i često cijeli dan i noć stoje tamo i čuvaju svoje njive.

U videu mještana Bistrice mogu se vidjeti razmjere katastrofe koja je napravljena kao posljedica nekontrolisanog širenja i šteta na obradivom zemljištu, te pucanje i raspadanje šumskog tla.

Rade po cijeli dan u kopu, a kada se mi raziđemo kućama, potkopavaju stijenu uglja ispod naših njiva. Rade i do jedan ujutro“, kaže Radmila Zrnić, vlasnica parcele koja je u posljednjih par mjeseci nezakonito smanjena za nekoliko dunuma.

Govore da više ne broje koliko su puta zvali inspekciju, policiju i pisali prijave i molbe, ali do sada ih niko nije saslušao niti je bilo ko odgovarao za nezakonito uništavanje prirode i sela u kojem žive.

Rudnik lignita u Bistrici otvoren je prošle godine bez ikakvih dozvola i uprkos protivljenju i protestima mještana, žalbama i protestima, a iza svega stoji teslićki “Drvo-export” u vlasništvu odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Mještani koji se protive otvaranju rudnika gotovo godinu dana, odnosno od kada su neobilježeni bageri upali u selo i počeli da devastiraju poljoprivredno zemljište na samo nekoliko stotina metara od prvih kuća, isto misle i danas.

Uprkos protestima, zahtjevima i prijavama, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo je upotrebu rudarskog objekta na ležištu “Bistrica” kod Prijedora preduzeću “Drvo-export” u avgustu prošle godine.

Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što mu je odobrena projektna dokumentacija, saopšteno je tada iz resornog ministarstva.

Koncesionar, koji je uveliko eksploatisao ugalj, od tada je dobio dozvolu, te se obavezao da uplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju u visini od 2,6 KM po toni uglja.

Svi nadležni su u procesu otvaranja rudnika ignorisali sve nezakonitosti i izbjegavali kontrole uprkos brojnim prijavama mještana.

Podnesena je i tužba protiv Vlade RS kojom se tražilo odlaganje odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije zato što ne postoji politika dodjele koncesija u Republici Srpskoj.

Osim tužbe, mještani su na adresu vodne, saobraćajne i urbanističko građevinske i poljoprivredne inspekcije poslali prijave sa zahtjevima za hitnu intervenciju i ispitivanje sumnjivih aktivnosti “Drvo-exporta”.

Pitanja o rudniku u Bistrici i prijavama građana poslali smo i u Inspektorat RS, a njihove odogovore objavićemo kada stignu.

CAPITAL: A. Pisarević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti