Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Radnici “RiTE Ugljevik“ kreću u štrajk

Radnici “RiTE Ugljevik“ kreću u štrajk

UGLJEVIK – Sindikalna organizacija Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Ugljevik donijela je odluku o stupanju u štrajk koji će početi 18. marta, a trajaće sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, saznaje portal CAPITAL.

Sindikat kao jedan od osnovnih zahtjeva traži da se obezbijede dovoljne količine uglja najmanje do 2050. godine, te da uprava preduzeća pred nadležnim organima učini sve da se koncesija za ležište uglja „Ugljevik Istok 2“, dodijeli njima, umjesto firmi „Comsar Energy“ ruskog oligarha Rašida Serdarova.

Takođe, traži se i revitalizacija postojećeg bloka termoelektrane, kao i investicije u rudarsku opremu i mehanizaciju kako bi se obezbijedilo stabilno snabdijevanje ugljem.

„Sindikalna organizacija traži i da poslodavac obezbijedi radnu sredinu i uslove rada koji će garantovati bezbjednost i zaštitu zdravlja na radu“, stoji u četvrtom zahtjevu.

Sindikalci obećavaju da će u toku štrajka biti obezbijeđen minimum procesa rada utvrđen Zakonom o štrajku.

Podsjećamo, radnici su štrajk najavili još prije nekoliko sedmica, nezadovoljni stanjem u preduzeću ali i činjenicom da se stranoj firmi daje ugalj koji je potreban i RiTE „Ugljeviku“.

Nakon protesta koji su održani 20. februara ispred kapije preduzeća, u Banjaluci je održan zajednički sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva, „Elektroprivrede Republike Srpske“ i radnika.

Ministar Petar Đokić je tada uvjeravao radnike da on nije za eksploataciju uglja u komercijalne svrhe, te najavio detaljnu analizu koncesionog ugovora, kao i posebnu sjednicu Vlade, što očigledno nije bilo dovoljno radnicima da odustanu od ideje za obustavom rada. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti