Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNaftna kompanija Aramko ostvarila dobit od 121 milijardu dolara

Naftna kompanija Aramko ostvarila dobit od 121 milijardu dolara

RIJAD – Saudijski naftni gigant Aramko (Aramco) javio je danas da je ostvario dobit od 121 milijardu dolara prošle godine, što je umanjenje u odnosu na rekord ostvaren 2022. zbog nižih cijena energenata.

Aramko je to objavio u prijavi na berzi Tadavul u Rijadu.

Kompanija je 2022. godine prijavila dobit od 161 milijarde dolara, što je vjerovatno najveća dobit bilo koje kompanije na berzi.

„Smanjenje (dobiti) uglavnom odražava uticaj nižih cijena nafte i manjeg prodatog obima i slabljenje margina za preradu i hemikalije“, saopštila je kompanija i najavila razgovor sa novinarima o svojim rezultatima za sutra.

Zbog ogromnih naftnih resursa koji se nalaze blizu površine njene pustinjske oblasti Saudijska Arabija je najjeftinije mjesto na svijetu za proizvodnju nafte.

Prestolonasljednik hoće da iskoristi naftno bogatstvo da diverzifikuje privredu zemlje, preusmjeri kraljevinu sa prodaje nafte uvodeći razne druge projekte kao što je planirani futuristički grad od 500 milijardi dolara, zvan Neon.

S druge strane, aktivisti kritikuju dobit zbog svjetske zabrinutosti vezane za upotrebu fosilnih goriva koji ubrzavaju klimatske promjene.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti