Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuske rafinerije pretrpjele velike štete zbog napada dronovima

Ruske rafinerije pretrpjele velike štete zbog napada dronovima

KIJEV – Ukrajinski dronovi dva su dana žestoko napadali rafinerije nafte u Rusiji, oštetivši čak 12 odsto kapaciteta za preradu nafte.

Ovo je bio jedan od najvećih napada u posljednje dvije godine rata. Napad na ruska naftna postrojenja problem je za predsjednika Vladimira Putina, jer su domaće cijene benzina osjetljive uoči predsjedničkih izbora od 15. do 17. marta. Rusija je 1. marta uvela šestomjesečnu zabranu izvoza benzina, a ruski ratni stroj pouzdaje se u redovno snabdijevanje na više od 1000 km dugačkoj fronti.

Dana 3. marta, vazdušni napad izazvao je požar u jednoj od najvećih ruskih rafinerija nafte Rosneft Ryazan blizu Moskve. Rad manje rafinerije nafte Novoshakhtinsk u južnoj Rostovskoj oblasti takođe je zaustavljen napadom dronom, čime se povećava šteta uzrokovana sličnim incidentom u Lukoilovoj rafineriji Norsi 12. marta, izvijestila je ukrajinska Pravda za Bloomberg.  Rafinerija Norsi, blizu grada Kirisha, druga je po veličini u Rusiji, s kapacitetom prerade 15,8 mil. tona godišnje (5,8 odsto nacionalnih kapaciteta). Napad je doveo do požara u proizvodnom dijelu destilacije nafte, što prema izvještaju Reutersovih neimenovanih izvora znači da je najmanje pola kapaciteta van pogona.

Napad na rafineriju nafte u Ryazanu, koja se nalazi oko 200 kilometara od Moskve, izveden je u pogonu koji proizvodi 17,1 miliion tona naftnih derivata godišnje, odnosno oko 340.000 barela dnevno. Rafinerija nafte Ryazan je glavni dobavljač benzina za glavne regije Rusije.

Kasnije 13. marta, operacije u rafineriji nafte Novoshakhtinsk u južnoj Rostovskoj oblasti zaustavljene su nakon napada dronom, prema Vasiliju Golubjevu, guverneru regije. Kapacitet prerade je 5,6 miliion tona godišnje ili oko 112.000 barela dnevno. Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je vojska tokom noći “presrela” 58 dronova u oblastima Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk, Rjazanj i Lenjingrad u Rusiji. energetika.net

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti