Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGrčka: Završetak izgradnje elektrane na prirodni gas u Komotiniju

Grčka: Završetak izgradnje elektrane na prirodni gas u Komotiniju

ATINA – Izgradnja savremene elektrane na prirodni gas Thermoelectric Komotini je u završnoj fazi.

Reč je o investiciji od 375 miliona evra, koja se realizuje u industrijskom kompleksu Komotini, na privatnom imanju od 100 hektara. Očekivana instalisana snaga iznosi 877 MW, uz otvaranje 100 direktnih i indirektnih radnih mesta.

To je izjavio generalni direktor kompanije, Evangelos Papadimitriou.

Kako je istakao, u narednim mjesecima počeće i komercijalni rad elektrane, koja će biti najveći elektroenergetski objekat, izuzimajući blokove PPC-a koji sagorevaju lignit.

„Ta investicija je posebno važna za podsticaj lokalne privrede i zapošljavanja, a ima i ekološku dimenziju, jer doprinosi poboljšanju ekološkog otiska”, naglasio je Papadimitriou.

Najsavremenija tehnologija

Kako je rečeno, ovo postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju koja omogućava da emituje znatno manje zagađujućih materija, ne samo u odnosu na blokove koji sagorijevaju lignit, već i u sličnim blokovima koji rade na prirodni gas.

Prema riječima Papadimitrioua, izgradnja elektrane se odvijala brzim tempom, jer je za manje od dvije godine od izdavanja dozvola (maj 2020.) ušla u fazu ispitivanja. To je postignuto uprkos kašnjenju do kojeg je došlo tokom procesa licenciranja.

„Iako su zemlji potrebne investicije, kada dođemo u tu fazu, vidimo probleme. Zemlja pati od birokratije“, primijetio je i dodao da to predstavlja veliki problem, jer je licenciranje ozbiljan proces koji zahtijeva vrijeme.

Birokratija

Posebno se osvrnuo na kašnjenja sa kojima su se suočavali tokom čitavog procesa licenciranja za fabriku, koje su, kako je rekao, bile očigledno nelogične.

Konkretno, Papadimitriou se osvrnuo na izgradnju interkonektivnog voda sa ADMIE, što je podrazumijevalo izgradnju 45 visokonaponskih stubova na udaljenosti od sedam kilometara. Ovo je linija koja je neophodna za prenos struje koju će elektrana proizvoditi i isporučivati u mrežu. Pomenuti projekat je dugo kasnio sa dobijanjem odobrenja iako je kao projekat od strateškog značaja uvršten u poseban član a o prinudnoj eksproprijaciji, koji predviđa određene rokove. Državni organi to nisu ispoštovali.

Ključ za zelenu tranziciju

Upitan da prokomentariše zelenu tranziciju i ulogu prirodnog gasa, generalni direktor elektrane je primijetio da se „nalazimo u prelaznoj fazi, tokom koje se postepeno povlače jedinice lignita i kontinuirano uključuje OIE u energetski miks zemlje“.

Međutim, naglasio je da tranzicija ne može da se desi preko noći, dodajući da će prirodni gas imati suštinsku ulogu u energetskoj tranziciji kao ekološki prihvatljiv proizvod. Kako je dodao, „dok ne dođemo do baterija i vodonika, za koje je ipak potrebno vrijeme”.

Investicija za budućnost

Upitan o uticaju investicije Thermoelectric Komotini i preduzimanja CSR aktivnosti (koncept društveno-odgovornog poslovanja), Papadimitriou je istakao da je glavni cilj kompanije da se pokaže dostojnom poverenja koje joj ukazuje lokalna zajednica, koja je podržala investiciju.

„Došli smo da ostanemo. Nismo došli ovde da oportunistički uložimo 400 miliona evra. Želimo da podržimo lokalnu zajednicu na sve načine“, rekao je direktor kompanije Thermoelectric Komotini. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti