Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Indija gradi najveću elektranu

Indija gradi najveću elektranu

NJU DELHI – U Indiji se gradi najveća elektrana za proizvodnju struje u svijetu. Po površini pet puta je veća od Pariza, a vidljiva je i iz svemira. Proizvodiće struje dovoljno za napajanje jedne Švajcarske.

Džinovska elektrana na sunce i vjetar neplodnu slanu pustinju na ivici zapadne Indije pretvoriće u jedan od najvažnijih izvora čiste energije na cijeloj planeti.

„Toliko je ogroman projekat da više i ne računamo,” kaže Sagan Adani, čovjek zadužen za izgradnju ove mega elektrane, u intervju za američki Si-En-En.

Sagar Adani je izvršni direktor „Adani grin enerdži limited”.

On je nećak Gautama Adanija, drugog najbogatijeg čoveka u Aziji, čije bogatstvo od 100 milijardi dolara potiče od „Adani grupe”, najvećeg indijskog uvoznika uglja i vodećeg rudara prljavog goriva.

Ova kompanija osnovana 1988. godine, ima poslove u oblastima od luka i termoelektrana do medija i cementa.

Njena firma za čistu energiju sada gradi veliku solarnu i vetroelektranu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat po cijeni od oko 20 milijardi dolara. Biće to najveći obnovljivi energerski park na svijetu kada bude završen za oko pet godina. Proizvodiće  dovoljno čiste struje za napajanje 16 miliona indijskih domova.

Uspjeh Parka obnovljive energije Khavda je od ključnog značaja za napore Indije da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve, dok istovremeno zadovoljava rastuće energetske potrebe najmnogoljudnije nacije na svijetu i najveće ekonomije koja se najbrže razvija.

Ugalj i dalje čini 70 odsto električne energije koju Indija proizvodi.

Elektrana je smještena samo 12 milja od jedne od najopasnijih svjetskih granica koje razdvaja Indiju i Pakistan. Park će se prostirati na više od 200 kvadratnih milja i biće najveća elektrana na planeti bez obzira na izvor energije, saopštio je AGEL.

„Tako veliki region, region koji je nenaseljen, nema divljih životinja, nema vegetacije, nema stanovnika. Ne postoji bolja alternativna da se upotrebi to zemljište“, kaže Adani.

Gautama Adani planira da uloži 100 milijardi dolara u energetsku tranziciju tokom naredne decenije, pri čemu je 70 odsto investicija namijenjeno čistoj energiji.

Zaokret Adani Grupe u pogledu čiste energije dolazi u trenutku kada je Indija sebi postavila ambiciozne klimatske ciljeve. Premijer Narendra Modi obećao je da će obnovljivi izvori kao što su solarna energija i energija vetra ispuniti 50 odsto energetskih potreba Indije do kraja ove decenije. Politika

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti