Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostPočeo Samit energetike u Trebinju

Počeo Samit energetike u Trebinju

TREBINJE – U Trebinju je  počeo  Samit energetike, koji će u naredna dva dana pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana” okupiti najeminentnije stručnjake za energetiku iz regiona.

Trodnevni Samit okupiće oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, kao i predstavnike 200 kompanija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je energija kapital budućnosti.

Dodik je istakao da je pojačana potreba za izgradnjom novih kapaciteta kojim će biti omogućena energetska stabilnost i efikasnost i da zato treba da se ide ukorak sa savremenim trendovima.

“U BiH funkcionišu tri javne elektroprivrede. Postoji politički dogovor da na prostoru srednje Drine sa Srbijom počnemo realizaciju značajnih enegretskih projekata što je veoma važno”, rekao je Dodik.

On je naglasio da sutra BiH treba da dobije status pregovarača sa EU i to je važan trenutak i korak dalje.

“Važna nam je EU i partnerstvo sa njom. Sigurno je da EU treba da poštuje ustavno uređenje BiH i prava koja imamo”, rekao je Dodik, koji je zvanično otvorio Samit.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća njena šansa za budućnost.

“Republika Srpska je ovog časa mjesto velikih energetskih aktivnosti. U Srpskoj su trenutno u procesu priprema i realizacije u operativnom smislu nalazi mnogo projekata. Njihova vrijednost je sada premašila 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage je ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i već počete operativne aktivnosti”, rekao Đokić.

On je naglasio da Republika Srpska danas u ovom dijelu Evrope važi za možda i najveće investiciono energetsko područje, i to u pogledu hidro, solarne i vjetro energije.

Đokić je istakao da je u tom pogledu posebno atraktivna Hercegovina, ali da nisu zanemarljivi ni potencijali ostalih dijelova Republike Srpske.

On je rekao da Samit širi horizonte i otvara neke nove perspektive za Republiku Srpsku u sektoru energetike.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede RS ” Luka Petrović izjavio je da je ovo preduzeće u najvećem investicionom zamahu i prednjači u izgradnji obnovljivih izvora energije na Balkanu.

Petrović je istakao da su potencijali veliki, kao i da su dobrodošli svi investitori i finansijeri kako bi se zajedno razvijala i gradila stabilna energetska zajednica.

Prema njegovim riječima, na ovaj način doprinosi se akcionom planu Energetske zajednice koji je prihvaćen od EU.

On je naveo da će na Samitu biti razmijenjena iskustva i kreirani zajednički planovi, projekti i vizije razvoja energetskog sektora.

“Posebna mi je čast što su među nama danas prijatelji iz zemalja iz okruženja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, ali i Austrije, Kine, Njemačke, Mađarske i Turske. Zajedno možemo biti stabilniji, organizovaniji i profitabilniji i nadasve prijatelji”, poručio je Petrović.

Petrović je dodao da je potrebno iskoristiti kapacitete energetskih cjelina regiona za dobrobit građana i privrede.

Ovogodišnji Samit će, kako su najavili organizatori, po sadržaju biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada, a među značajnijim temama biće ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.

Na Petom Samitu će u sedam panel-diskusija i tri diskusije sa dva govornika biti obrađene najznačajnije teme iz oblasti energetike, poput energetskog povezivanja elektroprivreda u regionu i gradnje objekata obnovljivih izvora energije velikog kapaciteta.

Prvog dana Samita, nakon svečanog otvaranja, biće održana panel-diskusija o temi uključenja obnovljivih izvora energije u mrežu i proširenja kapaciteta energetskih mreža.

Naredni dan rezervisan je za tržište električne energije, trgovanje na berzama i panel-diskusija o gasu kao tranzitnom gorivu do 2050. godine, dok će u petak, 21. marta, biti panel-diskusija o solarnim elektranama na krovovima kuća. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti