Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNa svjetskom tržištu poskupjela nafta

Na svjetskom tržištu poskupjela nafta

DALAS – Cijene nafte danas su porasle. Nafta raste zbog očekivanja manje proizvodnje Opec+ grupe, napada na ruske rafinerije i ohrabrujućih podataka o kineskom proizvodnom sektoru, javljaju strane novinske agencije.

West Texas Intermediate nafta za isporuku u maju se ustalila na 83,45 dolara po barelu malo prije 9 ujutro po istočnom vremenu, što je 28 centi više nego u petak. Sjevernomorska nafta Brent za isporuku u junu poskupjela je 23 centa na 87,23 dolara, pokazuju podaci američkog medija Bloomberg.

Očekuje se da će današnji obim trgovanja biti manji jer su mnoga tržišta zatvorena zbog uskršnjih praznika, prenosi Reuters.

Cijene nafte pridonijele su rastu proteklih dana, što je uslijedilo nakon najave ograničenja proizvodnje od strane grupe proizvođača nafte Opec+.

Očekuje se da će ukrajinski napadi dronovima na ruske rafinerije smanjiti ruski izvoz energije; zbog oštećenja proizvodni kapacitet tih rafinerija smanjen je za oko milijun barela dnevno, javlja Reuters.

Podršku cijenama nafte daju i danas objavljeni podaci o proizvodnji u kineskim tvornicama, koja je u martu porasla najviše u posljednjih 13 mjeseci.

Podaci su poboljšali izglede potražnje najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti