Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Njemačka zatvara sedam elektrana na ugalj

Njemačka zatvara sedam elektrana na ugalj

BERLIN – Sedam elektrana na ugalj u Njemačkoj zatvoreno je tokom Uskrsa jer je potreba zemlje za električnom energijom opala, izvijestili su u nedjelju proizvođači električne energije RWE i LEAG.

Pet ih je savezna vlada izvukla iz pričuve kako bi se nosila s manjkom zaliha plina tokom zime, a daljnjim je dvjema dopušteno da nastave s radom nakon planiranog datuma zatvaranja.

Elektrane, smještene uz Rajnu iu Brandenburgu oko Berlina, trebale bi se trajno zatvoriti kako se zima bude približavala kraju.

Planovi Njemačke da smanji svoju ovisnost o uglju pretrpjeli su udarac prekidom opskrbe plinom iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022, prenosi SEEbiz.

“S obzirom na pogoršanje klimatske krize, izbacivanje elektrana na ugalj iz pogona važna je mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova”, rekla je Kathrin Henneberger, zastupnica Zelenih u parlamentu.

Ministarstvo ekononije ima zakonsku obvezu provjeriti kolike su dodatne emisije izazvane daljnjim radom elektrana. Do kraja juna, moraju dati prijedloge o tome kako kompenzirati te emisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti