Subota 4. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Nuklearna elektrana nove generacije počinje snabdijevanje toplotom u istočnoj Kini

Nuklearna elektrana nove generacije počinje snabdijevanje toplotom u istočnoj Kini

PEKING – Ovo je prvi put da je nuklearna elektrana obezbijedila toplotnu energiju stanovnicima grada, što je označilo još jedan napredak u sveobuhvatnom korišćenju nuklearne energije, prema riječima operatera elektrane, kompanije Huaneng Šandong Šidaovan.

Počev od 27. marta, projekat toplotne elektrane priključen je na električnu mrežu kako bi se zagrijalo oko 190.000 kvadratnih metara površine u gradu, zamjenjujući nekadašnju termoelektranu. Očekuje se da će se uštedjeti 3.700 tona uglja u svakoj grejnoj sezoni, što će rezultirati smanjenjem emisije ugljen-dioksida za 6.700 tona, naveo je operater.

Duga grejna sezona Planirano je da grejna sezona u Rongčengu traje od novembra 2023. do sredine aprila ove godine, duže nego u nekim drugim dijelovima Šandonga. Prema lokalnim meteorološkim vlastima, priobalni grad često ima prosječnu temperaturu za šest do 10 stepeni Celzijusa nižu od gradova u unutrašnjosti Šandonga.

Projekat, koji se nalazi u provinciji Šandong i sa Kinom posjeduje potpuno nezavisna prava intelektualne svojine, zajednički su razvili Grupa Čajna Huaneng, Univerzitet Tsinghua i Kineska nacionalna nuklearna korporacija.

Proširenje kapaciteta Izgradnja nuklearne elektrane Šidaovan HTGR počela je u decembru 2012. godine, a električna energija je prvi put proizvedena u decembru 2021. godine. U komercijalni rad puštena je u decembru 2023. godine.

Grad Rongčeng ove godine planira da nadogradi svoju prateću mrežu cijevi za snabdijevanje toplotnom nuklearnom energijom, za koju se procjenjuje da će zagrijati dodatnih 4,6 miliona kvadratnih metara grada. Do tada će više od polovine njegovih stanovnika dobiti pristup toplotnoj energiji na nuklearni pogon.  Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti