Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Potpisan memorandum o strateškoj saradnji s Francuskom elektroprivredom

Potpisan memorandum o strateškoj saradnji s Francuskom elektroprivredom

BEOGRAD – Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljične tehnologije potpisali su u Parizu Siniša Mali, predsjednik Vlade i ministar finansija, i Luk Remon, direktor Francuske elektroprivrede.

Memorandum je potpisan u prisustvu Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, koji je tom prilikom rekao da je razgovarano sa EDF-om o unapređenju elektroprivredne saradnje, od hidroelektrana do nuklearnih elektrana.

Prema riječima predsjednika, danas moramo da brinemo kako ćemo imati struju, jer srpske kompanije i industrija rastu, i zato je važno da obezbijedimo stabilno snabdijevanje.

Kako je ranije istakao, zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbijedi baznu energiju i poštovanje “net-zero” koncepta.

U Parizu, predsjednik Vučić sastao se i sa mladim srpskim naučnicima i tom prilikom istakao da su oni članovi Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koje je postalo dio Evropskog nuklearnog društva. Predsjednik je dodao da su oni ponos Srbije i da su oduševljeni inicijativom srpske države da se u budućnosti osloni na ovu energiju, te da su spremni da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju.

Dubravka Đedović Handanović, ministrica rudarstva i energetike, također je ranije navela da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unaprijedili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

Prema njenim riječima, to je ujedno prilika da se vrate obrazovani mladi ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije.

Ministarka je tom prilikom rekla da Francuska iz nuklearne energije dobila oko 70 posto električne energije, zbog čega je važno što će predsjednik Srbije i predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske sigurnosti i rješavanju klimatskih izazova.

Podsjećanja radi, Vlada Srbije je 5. aprila usvojila Zaključak kojim su utvrđeni osnovi za zaključivanje Memoranduma. Energetski portal

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti