Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMOL pustio u rad najveće postrojenje za proizvodnju "zelenog" vodonika u regionu

MOL pustio u rad najveće postrojenje za proizvodnju “zelenog” vodonika u regionu

–  MOL proizvodi 1.600 tona „zelenog“ vodonika godišnje koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora
– Postrojenje će smanjiti emisiju ugljen-dioksida Rafinerije Dunav za 25.000 tona
– Nakon Szazhalombatte, kompanija planira pogone za proizvodnju “zelenog” vodonika u Rijeci i Bratislavi

SAŽALOBATA – MOL Grupa je instalirala zeleni pogon za proizvodnju vodonika u Sažalobati, koji je sa kapacitetom od 10 megavata najveći u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Investicija od 22 miliona evra čini proizvodnju goriva održivijom: fabrika će smanjiti emisiju ugljen-dioksida u rafineriji Dunav za 25.000 tona. MOL će moći da proizvodi 1.600 tona čistog, ugljen-neutralnog “zelenog” vodonika godišnje, što otvara novo poglavlje kompanije u upravljanju vodonikom. Investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL grupe SHAPE TOMORROV, koja ima za cilj da region učini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim.

MOL Grupa ima za cilj da obezbedi rešenja za budućnost: “zelenu” fabriku za proizvodnju vodonika u Sažalobati, sa jedinicom za elektrolizu od 10 megavata koju proizvodi Plug Pover, koja proizvodi oko 1.600 tona čistog, ugljen-neutralnog “zelenog” vodonika godišnje. Investicija od 22 miliona evra smanjiće ugljenični otisak Rafinerije Dunav za više od 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje. Nova tehnologija će postepeno zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe. Fabrika će početi proizvodnju u drugoj polovini 2024: MOL će koristiti zeleni vodonik prvenstveno u sopstvenim pogonima za proizvodnju goriva.

Oprema za elektrolizu Plug Pover koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije za razlaganje vode na vodonik i kiseonik. To znači da se ne stvaraju nusproizvodi zagađivanja, a fabrika proizvodi osam do devet tona čistog kiseonika po toni vodonika. Američka kompanija je ponudila MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: generatore vodonika, optimizovane za proizvodnju čistog vodonika, koji imaju skoro 50 godina iskustva.

“MOL grupa je dostigla još jednu prekretnicu: sada možemo da proizvodimo zeleni vodonik bez proizvodnje gasova staklene bašte. Koristeći ovu tehnologiju, u mogućnosti smo da postignemo smanjenje emisija koje je ekvivalentno uklanjanju oko 5.500 automobila sa puta preko noći. Za sada, naš novi zeleni Postrojenje za proizvodnju vodonika ima ulogu da MOL-ove industrijske operacije učini zelenijim, ali će u budućnosti ponuditi rešenja za celu industriju i mobilnost zasnovanu na vodoniku proces proizvodnje goriva je održiviji u svakoj od rafinerija MOL Grupe”, rekao je Jozsef Molnar, izvršni direktor MOL Grupe, na ceremoniji otvaranja nove fabrike zelenog vodonika.Investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL grupe SHAPE TOMORROV, koja ima za cilj da region učini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim.

“Oduševljeni smo što, u saradnji sa MOL-om, možemo proslaviti puštanje u rad jednog od najvećih evropskih pogona za proizvodnju zelenog vodonika kao podršku rafineriji”, rekao je izvršni direktor Pluga Endi Marš i nastavio:

“Ponosni smo što je MOL opremio jedinicu za elektrolizu sa najsavremenijom tehnologijom za efikasnu proizvodnju zelenog vodonika, kao efikasan način za smanjenje emisije ugljenika u rafinerijskim operacijama, zajedno napredujemo ka neutralnosti ugljenika, podstičući zelenije poslovanje i gurajući upravljanje vodonikom napred”.

MOL Grupa je međunarodna integrisana kompanija za naftu, gas, petrohemiju i maloprodaju sa sedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu od 25.000 ljudi sa preko 100 godina iskustva. MOL Grupa poseduje tri rafinerije i dve petrohemijske fabrike u okviru integrisanog upravljanja lancem snabdevanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu od skoro 2.400 benzinskih stanica u deset zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe zasnovane su na više od 85 godina iskustva u oblasti ugljovodonika i 30 godina iskustva u ubrizgavanju CO2. Grupa trenutno ima proizvodne aktivnosti u devet zemalja i istraživačke koncesije u 14 zemalja.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja zasnovanog na fosilnim gorivima u niskougljenični, održivi poslovni model, sa ciljem postizanja neutralnosti neto ugljenika do 2050. godine, dok istovremeno oblikuje niskougljeničnu, kružnu ekonomiju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti