Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostCentralni događaj energetskog sektora u BiH od 23. do 26. aprila u...

Centralni događaj energetskog sektora u BiH od 23. do 26. aprila u Neumu

NEUM – Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024 kao centralni događaj energetskog sektora u BiH biće održan u Neumu od 23. do 26. aprila.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko GIZ, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), ambasada Češke u BiH i britanska ambasada Sarajevo.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodiće se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor BiH.

„Vlada SAD snažno je posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim naporima ka reformi energetskog sektora. Energetski samit kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, svjedočanstvo je napora koje činimo zajedno sa našim partnerima u oblikovanju energetske budućnosti zemlje. Očekujemo produktivne diskusije i konkretne prijedloge koji će doprinijeti boljoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine“, istakla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Prvog dana Samita, navodi se u saopštenju organizatora, govoriće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagođavanje granice karbona (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije, te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture.

Tokom drugog dana Samita na uvodnom panelu razgovaraće se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor.

„Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovaće o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovaraće o novim pristupima za istraživanje i razvoj. Ostale teme uključivaće i Sistem trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju te energetske zajednice u BiH“, navodi se u saopštenju.

Završni paneli na ovogodišnjem Samitu, kaže se dalje, govoriće o razvoju tržišta električne energije u regiji te potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Pokrovitelji Energetskog samita u BiH 2024 su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatorne komisije u sektoru energije u BiH.

Svi zainteresovani za učešće na Energetskom samitu 2024. mogu se prijaviti na www.energetskisamit.ba gdje je dostupno i više informacija o agendi i panelistima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti