Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Slovenija: Geotermalna elektrana Čentiba nespremna za stalni rad

Slovenija: Geotermalna elektrana Čentiba nespremna za stalni rad

LJUBLJANA – Probne aktivnosti slovenačke geotermalne elektrane Čentiba kod Lendave pokazale su da ovaj sistem trenutno ne ispunjava uslove za stalnu proizvodnju.

Za režim dugotrajnog rada neophodna je dodatna modifikacija turbine. Istovremeno, treba naglasiti da je ovo pilot projekat, odnosno prvi te vrste u Sloveniji, tako da nema primjera ili prethodnih iskustava koji bi dali odgovore na određene situacije i svi izazovi koji se pojavljuju moraju se rješavati u hodu.

Preduzeće Dravske elektrarne Maribor, zajedno sa partnerima, krajem 2022. godine započelo je podzemnu sanaciju neproizvodne bušotine Pg-8, dubine oko tri hiljade metara, za potrebe eksploatacije geotermalnog energetskog potencijala za prvu slovenačku pilot geotermalnu elektranu u Čentibi, kod Lendave.

Neočekivane prepreke

U aprilu prošle godine započeti su nadzemni radovi koji su obuhvatali građevinske radove i radove na elektro i mašinskim instalacijama. Prvobitno je planirano da prošle jeseni bude pušten u rad pilot projekat geotermalne elektrane.

Međutim, sanacija bunara je prolongirana, jer su na dubini od 1.600 metara nastali problemi sa uklanjanjem separatora, što nije moglo ranije da se prebrodi. Dodatno proširenje je rezultiralo i uklanjanjem vode iz bunara (bunar je punjen vodom u procesu čišćenja i ispitivanja nepropusnosti bunara), jer je morao da bude suv kako bi se stvorili uslovi za upotrebu potrebnog radnog fluida.

Nedovoljni toplotni kapaciteti

Zbog toga su testovi puštanja u rad pilot geotermalne elektrane počeli da se sprovode tek početkom aprila. Rezultati su pokazali da elektrana ne može trajno da radi na postojećem toplotnom kapacitetu bušotine Pg-8. Zapravo, toplotni kapacitet bunara nije dovoljan da obezbedi neophodan protok para amonijaka za stalni rad pilot postrojenja od 50 kW.

U skladu s tim, Iz Dravske elektrane su saopštili da će, iako su već proizvedeni prvi kilovati struje iz geotermalne elektrane Čentiba, stalni rad biti moguć samo modifikacijom turbinskog dijela opreme.

Uspostavljanje uslova za stalnu proizvodnju

U tom cilju predstoji pronalaženje rešenja koja će omogućiti konstantniji rad turbine u datim uslovima.

„Uprkos izazovima sa kojima se suočavamo u realizaciji pilot projekta geotermalne elektrane, ponosan sam na to što su Dravske elektrarne Maribor, zajedno sa poslovnim partnerima, koristeći duboku geotermalnu energiju, projekat doveli do tačke kada su proizvedeni prvi kilovat sati električne energije. Vjerujem da ćemo modifikacijom turbinskog dijela opreme moći uspostaviti uslove za stalni rad i proizvodnju i postaviti dovar putokaz za sledeće projekte ovog tipa”, rekao je Damjan Seme, generalni direktor Dravskih elektrana Maribor.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti