Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Šta stoji iza zabrane novih priključaka u Oranienburgu

Šta stoji iza zabrane novih priključaka u Oranienburgu

BERLIN – Priliv novih stanovnika, ugradnja toplotnih pumpi i punionica, prva mala gradska elektroenergetska mreža u Njemačkoj dostigla je svoj limit.

Ovo je vijest koju su čekali protivnici energetske tranzicije: u malom mjestu Oranienburgu u blizini Berlina postaje nemoguće priključiti se na električnu mrežu.

„Mogućnosti snabdijevanja su iscrpljene. Da bi električna mreža u Oranienburgu bila stabilna, opštinska komunalna preduzeća više ne mogu da odobravaju nova postrojenja ili povećanje izrade priključaka za domaćinstva“, rekao je Peter Grabowsky, direktor gradskog komunalnog preduzeća, u sredu. To se odnosi i na toplotne pumpe, stanice za punjenje automobila, komercijalne i industrijske prostore, piše nemački portal Jungewelt.

Opštinske komunalne službe saopštile su da su „snažan ekonomski rast, priliv novih stanovnika u Oranienburg i povećana ugradnja toplotnih pumpi doveli do nezasitne potražnje“. Nije li sve ovo bilo predvidljivo? Bar ne na vrijeme, rekao je gradonačelnik Axander Laesicke (nezavisni): „Potrebe za električnom energijom našeg grada u razvoju su se enormno povećale, brže nego što se predviđalo u prošlosti”.

Stalno širenje grada Danas Oranienburg ima skoro 47.700 stanovnika, 2000. godine bilo ih je manje od 30.000, deset godina kasnije već ih je bilo više od 40.000, a grad se širi. Izgradnja je u toku na mnogim mjestima, a nastavak rasta vezan je za vezu sa autoputem do Berlina. Ni lokalni političari ni operater visokonaponske mreže Edis nisu mogli biti iznenađeni raspletom događaja. Pa ipak, trafostanica je dostigla svoje granice. Od 2023. godine gradi se nova koja bi trebalo da „omogući znatno povećanu potrošnju električne energije iz visokonaponske mreže“, navodi se u saopštenju komunalnih preduzeća. Međutim, neće biti završena prije 2026. godine.

Do tada na mrežu ne mogu da se priključe ni nove zgrade, ni toplotne pumpe, ni punionice, iako komunalci „užurbano rade na prelaznom rješenju”, kako bi to trebalo da izgleda, ostalo je nejasno na sastanku u sredu. Christian Streege iz regionalnog centra Privredne komore Oberhavel (IHK) govorio je za RBB o „ozbiljnom rezu” i dodaje da je nestašica struje poput ove najavljene ubitačan argument za Oranienburg.

Da li je ovo samo početak? Ostaje pitanje koliko je ovaj slučaj primeren za Njemačku. Da li je Oranienburg „samo početak”, kako je član FDP-a u Bundestagu Michael Kruse rekao za X. Argument protiv toga je da je trafostanica koja nedostaje veoma poseban problem, kao što je nadležni organ odgovoran za slučaj Oranienburg saopštio: „Prema preliminarnim procjenama agencije Federalne mreže, ovo je slučaj pogrešne procjene u planiranju“, rečenoje iz Bonna. Mogući uzrok bi mogli biti i nedostaci u komunikaciji između različitih operatera distributivne mreže, pa Agencija radi na razjašnjenju. U principu, vanredna situacija poput one u Oranienburgu, gde se brane novi priključci, zakonski je isključena od januara.

Prema Zakonu o energetici, operateri mreže su u obavezi da priključe sve nove toplotne pumpe ili punionice. Oni moraju „proaktivno nadograditi svoju mrežu kako bi sprečili da dođe do nedostatka kapaciteta“. Ali u slučaju pretnje preopterećenja, operateri bi trebalo da smanje napon kako bi se električni automobili sporije punili, a toplotne pumpe manje grejale. Međutim, ovo se odnosi samo na uređaje priključene na mrežu od 2024.godine. Starije ljude je obično teško primamiti na opisani način i kako je Handelsblatt dodao u sredu, „većina operatera još nije tehnički u stanju da odredi opterećenje na svojoj mreži tako precizno da shodno tome mogli da ‘zatamniti’ potrošače.“

Jaz između zakonskog prava i stvarnosti je dovoljno velik za sve vrste strahova. Naročito u prenaseljenim urbanim područjima, električni automobili i toplotne pumpe mogli bi da stave tačku na višedecenijske električne mreže. Ali spas energetske tranzicije dolazi odozgo. Savezna vlada je intervenisala u slučaju Oranienburg u vidu svog državnog sekretara za ekonomske poslove, Michaela Kellnera (Zeleni). On je nestanak struje nazvao „neprihvatljivim“ i najavio hitnu meru: osnivanje „radne grupe“ koja će istražiti neprijatnosti u okrugu Oberhavel. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti