Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSnabdijevanje prirodnim gasom jedan je od prioriteta BiH

Snabdijevanje prirodnim gasom jedan je od prioriteta BiH

NEUM – Panel Energetskog samita 2024, „Sigurnost snadbijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture“ imao je za cilj istaći ulogu razvoja nove infrastrukture u jačanju sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom.

Panelisti su diskutirali o implementiranim rješenjima, razvojnim strategijama i okvirima politike u svojim zemljama, čiji je cilj povećanje otpornosti i pouzdanosti lanaca snabdijevanja prirodnim gasom.

„Bosna i Hercegovina je na raskrsnici između energetske sigurnosti i održivosti svog energetskog sektora, stoga je važno da danas donesemo odluke u korist naših budućih generacija. Upravo zbog budućih generacija našoj zemlji je potreban novi izvor i pravac snabdijevanja prirodnim gasom budući da BiH trenutno ima samo jedan gasovod koji je 40 godina star i kojim se transportuje gas iz samo jednog izvora i pravca snabdijevanja“, istakao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Kako je objasnio, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, ponovo uz asistenciju projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Projekat asistencije energetskom sektoru, pripremilo je nacrt Zakona o gasu u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji bi uskoro trebao biti proslijeđen Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje, a potom i u parlamentarnu proceduru.

„Kada govorimo o prirodnom gasu u kontekstu sigurnosti snabdijevanja, još jednom se pokazalo da je prirodni gas pouzdan i otporan energent, čak i u ovim izazovnim vremenima. Otvoreni su novi dobavni pravci i korišteni su novi izvori snabdijevanja za našu regiju, a ovaj Samit će pomoći i svim dionicima u BiH, uključujući i krajnje korisnike koji nam svima moraju biti u fokusu, da se sigurnost snabdijevanja podigne na viši nivo“, objasnio je konsultant na USAID projektu EPA Goran Frančić.

Sticanjem uvida u izazove i mogućnosti u vezi sa proširenjem infrastrukture i regionalnom saradnjom, diskusija se fokusirala na krajnjeg korisnika, za kojeg je sigurnost snabdijevanja na kraju najvažnija. Da bi se ovi procesi priveli kraju, potrebno je da svi relevantni učesnici u gasnom sektoru rade zajedno kako bi došli do realnih i svima prihvatljivih rješenja. To se prvenstveno odnosi na donošenje Zakona o električnoj energiji i prirodnom gasu na državnom nivou, a zatim i na usvajanje nedostajućeg zakonodavstva na nivou entiteta.

Na panelu su također učestvovali vršilac dužnosti direktora BH Gas Edis Baković, ekonomski savjetnik Ambasade SAD Mark Handloff, pomoćnik članice Uprave Plinacro Robert Bošnjak, te rukovodeći partner CEA Consulting Shkelqim Bozgo.

Više detalja o ovogodišnjem Samitu možete pronaći na web stranici www.energetskisamit.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti