Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZbog prelaska na Turski tok BH-Gas i Energoinvest moraju platiti 20 miliona...

Zbog prelaska na Turski tok BH-Gas i Energoinvest moraju platiti 20 miliona KM Mađarima

CIRIH – Arbitražni sud u u Cirihu u Švajcarskoj donio je odluku po kojoj su BH-Gas i kompanija Energoinvest dužni mađarskom prevozniku FGSZ-u platiti 11,16 miliona dolara (20 miliona KM)  zbog promjene trase snabdijevanja BiH, navodi se u zajedničkom saopštenju Energoinvesta i BH Gasa.

Mađarski FGZS u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od bh. entiteta Federacija BiH potražuje više od 21 miliona dolara.

Osim Energoinvesta, tuženi su Vlada Federacije BiH, te BH-Gas, čiji je osnivač entitetska Vlada.

Federacija BiH je od 1. aprila 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na takozvani Turski tok.

To je urađeno, uprkos tome što je ugovor sa mađarskim FGSZ-om trebao biti snazi do 2023. godine.

BiH je do 2021. godine ruski plin dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Nakon odluke Energoinvesta da sa ruskom kompanijom Gasprom Export potpiše aneks ugovora kojim je promijenjena trasa i odabran plinovod Turski tok, u Federaciji BiH uslijedila su međusobna optuživanja tadašnjih rukovodstava kompanija BH-Gas i Energoinvest.

U međuvremenu uslijedila je i kontratužba Energoinvesta Arbitražnom sudu.

“Pokretanjem vlastitog postupka protiv FGSZ-a, BH-Gas i Energoinvest uspješno su uspjeli postići smanjenje za 50 odsto štete koju je prouzrokovala tadašnja uprava BH-Gas prihvaćanjem enormne ugovorne kazne. Svi zahtjevi FGSZ-a protiv Vlade FBiH su odbijeni u cjelosti”, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

FGSZ je pak, prema Arbitražnom vijeću, u periodu od 1. januara 2019. do 31. marta 2021. naplatio 19,09 mil USD za transport gasa, što je 8,94 miliona više nego što je mađarski prijevoznik imao pravo.

“Ukupna šteta za BH-Gas tako iznosi 9,96 mil USD, a Arbitražno vijeće je naložio FGSZ da plati ove iznose bh strani”, navode iz Energoinvesta i BH-Gasa. Radio slobodna Evropa

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti