Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostViše od 40 odsto građana ne zna šta je energetska efikasnost

Više od 40 odsto građana ne zna šta je energetska efikasnost

NEUM – Nedavno zajedničko istraživanje UNDP-a i Delegacije Evropske unije o stepenu svijesti građana po pitanju energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE) otkrilo je da 42 odsto ispitanika nije upoznato sa konceptom energetske efikasnosti, a 38 odsto nije imalo informacije o obnovljivim izvorima energije.

Ovo je otkrio projektni analitičar UNDP-a Vedran Pecikoza na panel diskusiji „Energetska efikasnosti za mala i srednja preduzeća (MSP) i stambeni sektor u BiH: Rješenje za održivu energiju“ kojom je započeo drugi dan Energetskog samita 2024 u Neumu.

Pored rezultata istraživanja o svijesti građana o energetskoj efikasnosti, Vedran Pecikoza je predstavio dosadašnja postignuća UNDP-a u ovoj oblasti i nadolazeće inicijative u provođenju mjera EE.

„UNDP je u protekloj deceniji, prvenstveno kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj koji primarno finansira Vlada Švedske, implementirao niz aktivnosti u saradnji sa domaćim partnerima u domenu EE, OIE u javnom sektoru, rezidencijalnom sektoru i sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH“, rekao je Pecikoza.

On je istakao da su aktivnosti UNDP-a dovele do milionskih ušteda finansijskih sredstava i smanjenja emisije CO2 u desetinama hiljada tona.

„Zahvaljujući tim aktivnostima poboljšani su uslovi rada i života za preko 700.000 korisnika i kreiranja 3.500 zelenih poslova. Kroz princip finansijske poluge i kofinansiranja aktivirali smo preko 50 miliona dolara donatorskih i domaćih sredstava“, istakao je Pecikoza.

Na panelu je istaknuta ključna ulogu energetske efikasnosti u smanjenju globalnih emisija stakleničkih gasova i borbi protiv zagađenja vazduha, usklađujući se s ciljevima Pariškog sporazuma, ciljevima održivog razvoja UN i Zelene agende EU za Zapadni Balkan.

Pored UNDP-a, na panelu je istaknuta značajna uloga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH i njihova podrška građanima i institucijama u oblasti EE i OIE.

GIZ je predstavio bazu podataka razvijenu u saradnji sa vlastima u BiH kako bi promovisao energetsku efikasnost u stambenom sektoru, kao i kalkulator uštede energije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji su prošle godine predstavili Fondovi za zaštitu okoliša.

“Prepoznavši neiskorišten potencijal za energetsku efikasnost u višestambenim zgradama, posvećeni smo osnaživanju etažnih vlasnika da ulože u renoviranje koje ne samo da štedi energiju nego i smanjuje troškove. Stoga, u ime Vlade Njemačke, podržavamo udruženja etažnih vlasnika u pripremi za takva renoviranja, kao i opremanju gradova i općina alatkama i kapacitetima od značaja za ove procese. Ova podrška će osposobiti zajednice da zauzumu vodeću ulogu u energetskoj tranziciji”, navela je projektna menadžerica u GIZ-u u BiH Kirstin Bretthauer.

Panel je sadržavao izlaganja pravnih stručnjaka, financijskih stručnjaka i predstavnika lokalnih vlasti, koji su zajedno naglasili važnost kontinuirane suradnje i podrške kako bi se u BiH ubrzala zelena i pravedna tranzicija. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti