Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZeleni klub podiže energetske teme na veći politički nivo

Zeleni klub podiže energetske teme na veći politički nivo

NEUM – Od našeg angažmana će zavisiti koliko ćemo kasniti za rokovima koji su nam postavljeni za pravednu energetsku tranziciju. Zato moramo odmah krenuti u podizanje energetskih tema na veći politički nivo, poručila je sa Energetskog samita 2024 iz Neuma predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić.

Peti panel samita u Neumu okupio je parlamentarce iz BiH koji su razgovarali o neophodnim reformama za osiguravanje napretka BiH ka održivom razvoju, posebno u kontekstu većeg korištenja obnovljivih izvora energije.

„Dekarbonizacija nam mora biti preča tema od mnogih kojima se sad bavimo. Moraju se pokrenuti kampanje osvještavanja građana o važnosti energetske tranzicije u šta se moraju uključiti i mediji, nevladine organizacije, akademska zajednica i obrazovne institucije. Moraju se pokrenuti dodatni pregovori s EU, o većem finansiranju projekata energetske tranzicije, jačem uplivu njihovih stručnjaka u osmišljavanje i provedbu samih projekata te mehanizmi prisile ako nema svojevoljnih aktivnosti na polju provedbe ovih projekata“, istakla je Marinković Lepić.

Ona je podsjetila da su se svi nivoi vlasti u BiH obavezali da će doprinijeti implementaciji Agende za održivi razvoj 2030, kao i Zelene agende i Sofijske deklaracije.

Uvodnu prezentaciju o Zelenom dogovoru i mehanizmu pravedne tranzicije održao je pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić, a pored Marinković Lepić, u panelu su učestvovali i delegat u Dom naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba i delegat u Dom naroda Parlamenta BiH Želimir Nešković.

Cilj panela bio je informisati prisutne o obavezama BiH i izazovima opšteg međunarodnog sporazuma i energetske tranzicije za BiH, posebno u oblastima energije, transporta i klimatskih promjena. Panel je organizovan u saradnji sa GIZ-om koji u ime Vlade Njemačke podržava rad zelenih klubova paralamentaraca i parlamentarki na Zapadnom Balkanu.

Zeleni klub BiH je najaktivniji i najbolje organizovan zeleni klub Zapadnog Balkana i inicijator je unutrašnjeg dijaloga o potrebi iznalaženja najboljih rješenja koja se odnose na ekonomski, politički i socijalni aspekt BiH u kontekstu komplikovanog ustavnog sistema.

„Okupili smo se da bismo podigli svijest i omogućili sticanje znanja iz oblasti energetike, zaštite životne sredine, klimatskih promjena, održive urbane mobilnosti, energetske efikasnosti kod donosilaca odluka u ovoj zemlji na svim nivoima vlasti. Sa Ministarstvom za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu u Savjetu ministara  BiH dogovorili smo zajedničku saradnju na pitanju CBAM koju ćemo predstaviti u entitetskim parlamentima. Naša bliska i intenzivna saradnja sa Energetskom zajednicom, GIZ-om, Transportnom zajednicom i drugim organizacijama olakšava institucijama BiH rješavanje brojnih pitanja za koja smo se obavezali kao država“, istakao je Nešković.

On je istakao da je Zeleni klub BiH inicijator osnivanja Zelenog kluba Crne Gore i predlagač zajedničke inicijative Zelenih klubova regiona koja se odnosi na unapređenje željezničkog saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti