Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZavršen Energetski samit 2024: Razvoj mrežnih kapaciteta uslov daljeg razvoja

Završen Energetski samit 2024: Razvoj mrežnih kapaciteta uslov daljeg razvoja

NEUM – Bosna i Hercegovina zaostaje za državama članicama EU i zemljama regije u uspostavljanju organizovanog tržišta-berze električne energije, što sprečava integraciju u šire EU tržište, zaključci su posljednjeg dana Energetskog samita 2024 u Neumu.

Tokom panela učesnici su diskutovali o naučenim lekcijama i razmijenili iskustva sa predstavnicima regionalnih berzi električne energije u cilju uspostavljanja organizovanog tržišta električne energije u BiH.

„Organizovana veleprodajna tržišta električne energije integrisana sa panevropskim tržištem pružaju priliku zemljama da privuku nove investicije, podstaknu tranziciju na čistu energiju i ojačaju energetsku sigurnost i otpornost. Sada je vrijeme da BiH usvoji državni zakon o električnoj energiji kako bi omogućila pokretanje vlastitog dan-unaprijed tržišta i spajanje sa regionalnim berzama“, rekla je direktorica odjela za energetsku infrastrukturu za region Evrope i Evroazije USAID-a Francesca Hsie.

Na panelu su učestvovali direktor Cropexa Ante Mikulić, v.d. glavnog izvršnog direktora BELEN Crna Gora Dejan Drašković, regionalni predstavnik-savjetnik za tržište električne energije Connect for Growth Faruk Serdarević, vlasnik usluge XBID i savjetnik za trgovinu NordPool Martin Hergot Festoy, te glavni izvršni director MEMO Sjeverna Makedonija Simon Shutionski.

Usklađivanje razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje posljednja je tema o kojoj se govorilo na ovogodišnjem Energetskom samitu u Neumu.

Glavni fokus ovog panela bila je razmjena informacija i procjena rada elektroenergetskog sistema u uslovima povećanog broja zahtjeva za priključenje obnovljivih izvora u prenosnu i distributivnu mrežu u BiH i regiji.

Pored toga, diskutovano je o regulatornom okviru u vezi sa troškovima povezivanja i povećanjem kapaciteta mreže kao i o mogućnostima njegovog unapređenja.

“Kada razmišljamo o zelenoj energiji obično na umu imamo vjetroturbine i solarne krovove. Samo rijetki bi ikad pomislili na dalekovode, kontrolne centre ili transformatore kao nešto što je relevantno za ovu temu. U ime Vlade Njemačke, a sa našim projektnim partnerima iz energetskog sektora Zapadnog Balkana želimo ovo promijeniti kako bi električne mreže bile prepoznate kao ključne za prevladavanje obnovljive energije u energetskoj tranziciji”, istakao je projektni menadžer u GIZ-u Nicolas Heger.

Konsultant Božidar Radović ocijenio je da se postojeće distributivne mreže pojedinih operatora distributivnog sistema u velikoj mjeri razlikuju po nivou opremljenosti, kadrovskoj osposobljenosti i investicionim kapacitetima, mada ni najbolji među njima nemaju zadovoljavajuće resurse.

„Planiranje distributivnih sistema se mora podići najmanje na nivo na kome je sada planiranje prenosnih sistema. Razvoj mreže mora uvijek da bude barem jedan korak ispred razvoja proizvodnje i potrošnje“, rekao je Radović.

Takođe, na panelu su učestvovali i rukovodilac sektora za pristup mreži, upravljanje i mjerenje Elektroprivrede BiH Džemo Borovina, specijalista za mrežne operacije Elektrodistribucije Srbije Dušan Vukotić i rukovodilac sektora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Goran Kovačević.CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti