Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Japanska JICA finansira izgradnju HE Bistrica

Japanska JICA finansira izgradnju HE Bistrica

BEOGRAD – Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) pristala je pomoći u finansiranju izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica (RHE) snage 628 MW u zapadnoj Srbiji, a pripremni radovi na projektu trebali bi započeti 2025. godine, izjavila je srbijanska ministrica energetike Dubravka Djedović Handanović.Taj projekat je, kako je navedeno, sastavni dio programa “Skok u budućnost – Srbija 2027”.

Danas smo dobili zvaničnu potvrdu da je japanska vlada, na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica, prve reverzibilne hidroelektrane koju ćemo graditi posle više od tri decenije“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je ta hidroelektrana, kapaciteta 628 megavata (MW), važna za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbjeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu.

Do kraja godine, kako je rekla, završiće se priprema tehničke dokumentacije, kako bi sljedeće godine započelo izvođenje pripremnih radova.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti