Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Bugarski ekspert: Političari cijenama struje manipulišu biračima

Bugarski ekspert: Političari cijenama struje manipulišu biračima

SOFIJA – Očekivalo se odlaganje liberalizacije cijena struje. Centar za proučavanje demokratije je predvidjeo da liberalizacija neće biti ostvarena kao što je obećano prije više od deset godina, jer je riječ o strahu od nespremnosti, a samim tim i o neizvjesnosti o efektu na potrošače, birače.

To je izjavio Ruslan Stefanov, programski direktor i glavni ekonomista Centra za proučavanje demokratije.

„Bugarski Parlament je uradio ono što su Parlament i Vlada uradili mnogo puta ranije – odlaganje. To je dovelo do nastavka subvencionisanja različitih aktivnosti u energetskom sektoru, uključujući i bogatija domaćinstva na račun siromašnijih“, objasnio je ekonomista.

Izostala kampanja objašnjavanja

Kako je rekao, biće komplikacija sa drugom tranšom koja ne stiže po Planu oporavka i razvoja.

„To takođe pokazuje nedostatak ideje o strategiji zasnovanoj na analizama i preporukama, nešto što pokazujemo godinama, a distorzije na tržištu električne energije će se nastaviti“, dodao je Stefanov.

Prema kritičkom osvrtu ovog eksperta, „nije bilo kampanje objašnjavanja” i uporedio je to „sa situacijom sa evrom, nešto što prihvatamo deceniju”.

Stefanov je podsetio na to da se Bugarska „obavezali unutar EU i već sa članstvom i energetskim paketima iz 2009. godine počela je ova liberalizacija da se priprema”.

Umesto tržišnih, politički argumenti

„Liberalizacija nikada nije bila uključena za domaćinstva. Tržišni disbalansi ostaju, a to omogućava subvencionisanje domaćinstava za struju. S druge strane, omogućava nastavak subvencionisanja cena termoelektrana na ugalj, a uskoro i nuklearne energije – dobrovoljno kretanje neke imovine napred-nazad, tako da krajnji korisnik nije svestan šta i gde plaća. To omogućava političarima da manipulišu svojim biračima, otvara im mogućnost da objašnjavaju povećanje i smanjenje cene političkim argumenatima, ali to nije uloga tržišta“, prokomentarisao je glavni ekonomista CID-a.

Kako kaže, potrošači koji nisu dobro informisani su u opasnosti od skoka cene struje jer ne znaju da upravljaju sopstvenom potrošnjom. U suprotnom, naravno, može doći do povećanja cene, ali to nikako neće biti tako automatski. “, objasnio je stručnjak.

Liberalizacija tržišta u interesu domaćinstava

Prema rečima Ruslana Stefanova, „najbolji način da se zaštite interesi domaćinstava i proizvođača je liberalizacija tržišta, jer se zna šta i u koje doba dana plaćate Trenutno je sve jednako”.

„Ti strahovi postoje, ali zato što ljudi nisu obrazovani. Vidimo kako se vlada za vladom i parlament za parlamentom ne trude da obrazuju ljude, već ih samo plaše da bi ih iskoristili u političke svrhe. Cela Evropa je prošla kroz ovaj proces i poznaje negativne i pozitivne strane. A, za to je potreban rad koji nije vezan za provizije, već za pismenost potrošača i jasna pravila za proizvođače“, komentariše Ruslan Stefanov.

Ugovor sa Botasom

Povodom ugovora koji je Radev kabinet potpisao sa turskim Botasom, Stefanov je prokomentarisao:

„Izvještaj komisije je objavljen i vidi se kako, bez analiza i prognoza i bez političke saglasnosti, prelazna Vlada potpisuje ugovor koji obavezuje državu do 2035. I sve je utonulo u političku priču. Radev odbija da kaže nastavak – kada bi ova diverzifikacija imala smisla?’

„Nuklearna postrojenja u NE Kozloduj, kao i izveštaj o Botasu su bez ikakve analize i dugoročnog planiranja. Ponovo se ogromne sume troše na bugarsku privredu. Ne samo da nije jasno, već je to još jedan da Bugarska nema nepolitizovanu unutrašnju debatu i da je bez aktivne nacionalne energetske strategije“, komentariše Ruslan Stefanov. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti