Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGrčka: Kraj ere novih FSRU terminala?

Grčka: Kraj ere novih FSRU terminala?

ATINA – Prije dvije godine je stvaranje prihvatnih stanica za tečni prirodni gas bilo jedino rješenje za energetsku nezavisnost od Rusije.

U 2024. godini izgledi za razvoj čuvenih FSRU postrojenja više nisu tako povoljni. Odgovor na pitanje da li je Balkanu zaista potrebno pet grčkih FSRU objekata (plutajuće jedinice za regasifikaciju), ukupne vrijednosti dvije milijarde evra, sada je jednostavan i dali su ga energetski rukovodioci – Nije nam potreban toliki broj FSRU stanica.

I, da, u jeku krize LNG je pokrio veliki deo potreba na Balkanu, ali od tada se realnost promenila, tankeri su poskupeli, cene gasa su pale, troškovi finansiranja su porasli i prinosi su pali ispod početne stavke. Što se tiče mreže, ona zahteva ulaganja koja su trenutno na snazi, kako bi se prevezle nove količine.

Današnja slika

U isto vreme kada FSRU Aleksandropolis, jedini koji je izgrađen posle terminala Revitus, „počinje sa radom svake sledeće nedelje“, Solunski FSRU (Elpedison), kao da je napušten, isto i Dioriga Gas koji je u jednom trenutku tražio i državno finansiranje, dok se ARGO u Volosu bori da ne propadne.

Najnoviji događaj za stanicu Voliotiko – formalizacija odlaska osnivača Teodorosa Teodoropulosa, koji je formirao stranku i učestvuje na evropskim izborima, i ulazak moćne brodarske porodice Dragnis. Na ovu stanicu prelazi kontrola kompanije Mediterranean Gas, koja sprovodi projekat ARGO, prema zahtevu koji je kompanija podnela Regulatornom telu za energetiku.

FSRU Aleksandropolis

Što se tiče FSRU Aleksandropolis, zbog tehničkog problema nastalog tokom procesa puštanja terminala u rad, komercijalne operacije još nisu ostvarene. Objava novog datuma komercijalnog poslovanja očekuje se uskoro. Gastrade je planirao da počne komercijalne operacije krajem aprila i da preuzme sledeći LNG teret sredinom maja.

LNG nosač od 174.000 kubnih metara GasLog Hong Kong, izgrađen 2018. godine, isporučio je 18. februara prvi teret iz SAD u Aleksandropolis, kapaciteta 153.600 kubnih metara.

Ovaj tanker, koji je iznajmio francuski TotalEnergies, prevozio je Sempra Kameron LNG u Luizijani, dok je akcionar Gastrade DEPA prodao neke od ovih količina za puštanje u rad moldavskoj državnoj energetskoj kompaniji Energocom.

Test za Solun

Drugi najnapredniji grčki FSRU je Elpedison – Solun. Sastoji se od dva plovila, FSRU (Plutajuća jedinica za skladištenje i regasifikaciju) i FSU (Plutajuća jedinica za skladištenje), sa kombinovanim kapacitetom skladištenja između 250.000 i 280.000 kubnih metara. Nominalni kapacitet gasifikacije biće približno 150 GWh/dan. Neobavezujući tržišni test je, prema informacijama, uspešno završen, pošto je iskazano interesovanje domaćih i međunarodnih kompanija, a obavezujući tržišni test će se održati u septembru.

U međuvremenu, u narednim mesecima se očekuje da će biti završene i sprovedene konsultacije o Studiji uticaja na životnu sredinu, za koju se procenjuje da će biti odobrena do jeseni.

Očekuje se da će odluka o ulaganju biti doneta za godinu dana, potom će uslediti iznajmljivanje brodova i izgradnja projekta koji će trajati godinu dana.

Dioriga Gas očekuje državna sredstva

A onda počinju teška vremena. U slučaju Motor Oil Gasovoda, (kapaciteta do 210.000 kubnih metara), kompanija čeka odluke grčke Vlade. Nedavno je Regulatorna komisija peti put zaredom odobrila novo produženje za šest meseci ugovora o angažovanju kapaciteta koji je potpisao Motor oil Hellas sa DESFA-om 2021. godine.Ovim produženjem kompaniji se daje dodatno vreme da donese investicionu odluku za realizaciju projekta, koja je, kako je navela Motor Oil Hellas, vezana za odobrenje finansiranja. Konkretno, Dioriga Gas očekuje da, pošto su za Aleksandropolis FSRU već data finansijska sredstva od blizu 270 miliona, treba naći sredstva i za ovaj novi projekat.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti