Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2U obnovljive izvore u Srpskoj investirano 4,3 milijardi KM

U obnovljive izvore u Srpskoj investirano 4,3 milijardi KM

BEOGRAD – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Beogradu da Srpska preduzima značajne korake u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, o čemu svjedoči podatak da investicije u taj sektor energetike iznose 4,3 milijarde KM, što obuhvata aktivne projekte.

Đokić je u obraćanju na konferenciji “Teslini inovacioni dani” istakao da se takvi energetski objekti ne mogu izgraditi za godinu ili dvije već je potreban period od najmanje pet ili šest godina, te da je pitanje kako će biti prihvaćeni u mrežni sistem i omogućiti ne samo da budu samo isplativi nego i maksimalno funkcionalni.

Đokić je naglasio da je Elektrotehnički institut “Nikola Tesla” iz Beograda, koji je organizator konferencije, daje veliki doprinos u razvijanju takvih projekata i da Republika Srpska prepoznaje značaj usmjerenja na tu vrstu poduhvata, dodajući da mu je je jako drago što će Srpska nastaviti saradnju sa ovom ustanovom.

On je zahvalio što je pozvan na ovaj skup, gdje je došao da pokaže koliko je važan rad Elektrotehničkog instituta “Nikola Tesla” za društveni i privredni život Republike Srpske koja prepoznaje značaj dosadašnjeg rada ove ustanove, kao i razvojne planove.

Đokić je izrazio posebnu zahvalnost Institutu na saradnji sa Republikom Srpskom, naročito u elektroenergetici, konkretno sa “Eletroprivredom Republike Srpske”, gdje su stručnjaci iz ove ustanove angažovani na značajanim projektima i poslovima.

“Postojanje Instituta decenijama daje nemjerljiv doprinos ukupnom razvoju društva, posebno u novim okolnostima, koje su potpuno drugačije konfigurisane. Okupljajući eminentne stručnjake, Institut je dao najveći doprinos u unapređenju postojećeg stanja, a omogućio je i da se otvore novi horizonti, oko kojih se okupljamo sa ciljem da stvaramo više i ostvarujemo još bolje rezultate”, rekao je Đokić.

On je ocijenio da je sav rad Instituta utemeljen na znanju, što je usko povezano sa jačanjem obrazovnih ustanova.

Budućnost ne pripada onima koji imaju velike teritorije i mnogoljudnim nacijama, nego onima koji imaju veliko znanje“, naglasio je Đokić.

On je rekao da je uvjeren da će Institut “Nikola Tesla” koji je povezan sa naučno-obrazovnim institucijama, dovesti društvo do nekih novih mogućnosti koje još nisu ostvarene i da će na taj način biti ostvarena vizija čovjeka po kome je Institut dobio ime i koji je zadužio planetu.

Dvodnevna konferencija “Teslini naučni dani” održava se u hotelu “Radison” u Beogradu, a učesnici će razmijeniti mišljenja o savremenim energetskim izazovima na brojnim predavanjima i panelima, sa akcentom na prenosne i distributivne sisteme, kao i inovacije u proizvodnji električne energije, saopštili su organizatori.

Konferencija je prvi put organizovana prošle godine u okviru projekta ubrzavanja inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji /Serbia Accelerating Innovation and Entrepreneurship Project – SAIGE/, koji sprovodi Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, uz finansijsku podršku Svjetske banke i EU.

Skup “Teslini inovacioni dani” je mjesto okupljanja mnogobrojnih kompanija, istraživača i eminentnih stručnjaka iz Evrope i svijeta.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti