Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Vlada FBiH na lokaciji Pologa 'ubrzala' proces eksproprijacije

Vlada FBiH na lokaciji Pologa ‘ubrzala’ proces eksproprijacije

SARAJEVO/MOSTAR – Vlada Federacije BiH donijela je rješenje kojim mostarskoj firmi „Pozitron“ predaje u posjed nepotpuno eksproprisane nekretnine.

“Dozvoljava se korisniku eksproprijacije „Elektroprenos BiH“, zastupan po firmi „Pozitron“ iz Mostara ulazak u posjed nekretnina nepotpuno eksproprisanih Rješenjem Grada Mostara od 07. decembra 2023. godine, prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji”, navodi se u rješenju Vlade.

Posjednik te parcele su Šume Herceg Bosne.

Naime, na lokaciji Pologa se u svrhu realizacije projekta elektroenergetske infrastrukture, odnosno izgradnje i trajnog održavanja priključnog 110 kV dalekovoda za TS 110/20 kV Polog i elaborata nepotpune eksproprijacije, uspostavlja pravo stvarne služnosti u ukupnoj površini od 5564 m2, dok je trasa nadzemnih kablova koji će se položiti u dužini od 298 m, a obima 20 m.

U slučaju trafostanice Pozitrona na Pologu, čak su dodata četiri nova stuba da bi se jednostavnije uključio na Dalekovod Čule – Široki, pisala je ranije Hercegovina.info.

Trafostanice se najprije moraju unijeti u županijske prostorne planove, a tek nakon toga se mogu izdavati dozvole za njihovu gradnju, napisala je Hercegovina.info i dodala da je u ovom slučaju prvo započeta gradnja trafostanice.

U studiji koju su 2010. izradili stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba se vidi da se iz daljnje analize izbacuje dio Pologa (Međine).

“Iz daljnje analize i ocjenjivanja eliminirana je lokacije SE6 – Polog – Donji – istok zbog konfiguracije terena, odnosno smještaja na nagnutom terenu u smjeru jug-jugozapad”, navodi se u studiji.

Grad Mostar je, 2022. godine, prilikom izmjena i dopuna prostornog plana, označio veliku površinu za solarne panele u području Pologa, koje su stručnjaci prethodno isključili iz studije.

Ranije je Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštilo da je potpisalo ugovor o koncesiji s mostarskom energetskom kompanijom „Pozitron“ za izgradnju solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 27 MW.

„Pozitron“ će izgraditi šest elektrana kapaciteta po 4,5 MW u opŠTini Mostar, navelo je tada kantonalno ministarstvo privrede.

Kompaniji je dodijeljena 25-godišnja koncesija za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije proizvedene u planiranim fotonaponskim (PV) elektranama.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti