Srijeda 23. Oktobar 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZakon o električnoj energiji BiH uskoro u proceduri

Zakon o električnoj energiji BiH uskoro u proceduri

BANJALUKA – Direktor Energetske zajednice Artur Lorkovski je izrazio sumnju da će Bosna i Hercegovina uspjeti ispuniti sve obaveze neophodne za izuzeće od primjene prekograničnog mehanizma za karbonsko prilagođavanje, takozvani CBAM.

On je to rekao na današnjem sastanku u okviru ministarskog savjeta u Banjaluci, na kojem su prisustvovali svi akteri relevantni za pregovore BiH sa Energetskom zajednicom, ministar spolje trgovine i ekonomskih odnosa BiH, direktor Nezavisnog operatora sistema Bosne i Hercegovine i nadležni entitetski ministri energetike.

Na sastanku je rečeno da ako BiH ispuni sve uslove za izuzeće od primjene CBAM-a, onda će sredstva od taksi ostajati u BiH na upravljanje i ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije. U suprotnom, taj će novac ići u budžet Evropske unije.

Domaći predstavnici su istakli da entitetski i državni organi rade na isunjavanju uslova i da su svjesni nesuglasica koje se moraju riještiti da bi izbjegli štetne posljedice i odgovornost za štetu privredi i građanima.

“Federacija BiH se zalaže za donošenje zakona o električnoj energiji na državnom nivou i to čim prije. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je poduzelo sve što je bilo do nas da ispoštujemo zahtjeve Energetske zajednice. Za sve nas je vrlo bitno da spriječimo plaćanje penala vezano za CBAM, a nakon današnjeg sastanka sam siguran da to vrlo brzo možemo uraditi. S kolegama Petrom Đokićem i Stašom Košarcem dogovoreno je da u narednim danima dogovorimo posljednje detalje vezane za ovaj zakon, kako bismo isti mogli pustiti odmah u dalju proceduru, sa posebnim akcentom na osnivanje berze električne energije u BiH”, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Prekogranični mehanizam za karbonsku prilagodbu (CBAM) je karbonska taksa koju će plaćati svi privredni subjekti čija proizvodnja se temelji na korištenju električne energije koja je proizvedena iz fosilnih goriva.

To će značiti da će cijena električne energije za njh biti uvećana za iznos takse. Saopštenje

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti