Utorak 30. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEnergetska kriza vjetar u leđa globanim kapacitetima za zelenu energiju

Energetska kriza vjetar u leđa globanim kapacitetima za zelenu energiju

PARIZ – Svijet će u idućih pet godina znatno brže graditi kapacitete za proizvodnju zelene energije, podstaknut zabrinutošću za snabdijevanje nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, isaopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Do 2027. kapaciteti bi trebali porasti za 2.400 gigavata (GW), što odgovara današnjem ukupnom energetskom kapacitetu Kine, na 5.640 gigavata, prognozirala je IEA u godišnjim prognozama za obnovljive izvore energije.

Prognozirani novi kapaciteti veći su za 30 odsto nego prije godinu dana, napominje IEA, dodavši da su zelene energetske tehnologije postale privlačnije u ovoj godini zbog visokih cijena gasa i struje u globalnoj energetskoj krizi.

Ovo je dodatni podsticaj za političku i tržišnu reformu u SAD-u, Kini i Japanu koji žele ubrzati razvoj obnovljivih izvora energije.

“Obnovljivi izvori energije širili su se ubrzanim tempom i prije globalne energetske krize, a ona ih je gurnula u vanrednu novu fazu još bržeg rasta budući da zemlje žele kapitalizirati prednosti na području energetske bezbjednosti”, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol i dodao da će svijet u idućih pet godina proizvesti istu količinu obnovljive energije kao i u prethodnih 20 godina.

Na obnovljive izvore energije u idućih pet godina odlaziće više od 90 posto rasta globalnih proizvodnih kapaciteta, čime će prestići ugalj i postati najveći svjetski izvor električne energije do početka 2025. godine, prognozira IEA.

Globalni solarni fotonaponski kapacitet trebao bi se do 2027. gotovo utrostručiti i osigurati vodeću poziciju na skali izvora dok bi se kapacitet za proizvodnju energije iz vjetra trebao gotovo udvostručiti.

Agencija izdvaja i prognozirani 22-odstotni rast potražnje za biogorivima do 2027., godine uz očekivani 80-odstotni udio SAD-a, Kanade, Brazila i Indije u povećanju proizvodnih kapaciteta, zbog opsežnih podsticaja. HINA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti