Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Egipat poskupljuje gorivo za 78 odsto

Egipat poskupljuje gorivo za 78 odsto 

KAIRO, Gorivo u Egiptu poskupljuje do 78 odsto od subote, rekao je izvor iz ministarstva za naftu i objasnio da je to odavna očekivani korak u težnji da se ukidanjem subvencija smanji budžetski deficit.

Subvencije za hranu i energiju tradicionalno pojedu četvrtinu državnog novca, a egipatska vlada želi reformisati program subvencija i oživjeti privredu pogođenu trogodišnjim političkim previranjima.

Vlade koje su se izmjenjivale u Egiptu dosad nisu smanjivale subvencije u strahu od bijesa naroda koji je navikao na jeftino gorivo.

“Povećane cijene počeće se primjenjivati od ponoći”, rekao je izvor iz ministarstva.

Ovisno o tipu, gorivo poskupljuje od 40 do 78 odsto.

Novoizabrani predsjednik Abdel Fatah al-Sisi već je podignuo cijene struje u nastojanju da provede reforme koje predviđaju da se u roku od pet godina ukinu sve subvencije za energiju.

Uvođenjem više cjenovnih razreda nastojaće se olakšati teret siromašnima u zemlji u kojoj svaki četvrti stanovnik živi s manje od dva dolara na dan.

Državne finansije teško su pogođene političkim previranjima koja traju više od tri godine. Vlada pokušava sanirati stanje, a istovremeno izbjeći bijesnu reakciju Egipćana koji su svrgnuli dvojicu predsjednika od 2011. godine ali nikako da dočekaju poboljšanje životnog standarda. Hina

Dodaj Komentar