Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Elektroprivreda HZHB traži konsultanta za gradnju VE Poklečani

Elektroprivreda HZHB traži konsultanta za gradnju VE Poklečani 

MOSTAR – Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) raspisala je tender za idejni i glavni projekat za vjetroelektranu Poklečani.

Vjetropark Poklečani trebalo bi da bude drugi vjetropark u vlasništvu EPHZHB koja je već izgradila Mesihovinu, prvu vjetroelektranu u BiH, snage 51 MW. Ova elektroprivreda je, inače, jedna od tri u BiH.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. novembar, navodi se u javnom pozivu, i dodaje da je procijenjena vrijednost nabavke ovih usluga oko 350.000 evra.

Zanimljivo je da je rok trajanja ugovora 36 mjeseci ili tri godine što je prilično dug period.

U intervjuu za Balkan Green Enery News Miroslav Nikolić, rukovodilac razvoja za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u EPHZHB, izjavio je da su dva najspremnija projekta za realizaciju crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo, sa planiranom snagom od 66 MW, i vjetroelektrana Poklečani.

Za vjetropark Poklečani, kako je rekao, razmatra se postavljanje 36 vjetroturbina snage od 2,3 do 4,2 MW. Plan je da vjetroelektrana Poklečani bude na mreži 2025.

Inače, u aprilu prošle godine EPHZHB je izabrala firmu Megajoule Adria iz Zagreba da pripremi studiju za ovu elektranu na energiju vetra.

Balkan Green Energy News

Dodaj Komentar