Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Kapital grup želi uložiti 300 miliona KM u izgradnju solarnih elektrana

Kapital grup želi uložiti 300 miliona KM u izgradnju solarnih elektrana 

SARAJEVO, Vlasnik firme „Kapital grup“ iz Istanbula Idris Fatih Sahin i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija /FIPA/ BiH Gordan Milinić razgovarali su o realizaciji investicionih projekata ove turske kompanije u BiH.

Riječ je o projektima solarne električne energije, vrijednosti 300 miliona KM, te projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede, vrijednim nekoliko stotina miliona KM.

Projekti solarne električne energije podrazumijevaju u prvoj fazi realizaciju 100 megavata solarnih fotonaponskih elektrana širom BiH, od čega će na lokalitetu Bančići u Ljubinju biti izgrađena jedinstvena solarna fotonaponska elektrana.

Sve je spremno i za početak izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana „Čapljina-Neretva jedan“, „Ljubinje jedan“, „Mostar jedan“ i „Mrkovići jedan“.

„Kapital grup“ planira i izgradnju vjetroelektrana u prvoj fazi u visini od 250 megavati, saopšteno je iz Fipe.

Ova firma je vlasnik i osnivač firmi ITM „Kontrols“ Sarajevo, „Solar“ Sarajevo, „Solar“ Ljubinje, „Smart energo-sistemi“ Pale i „Energoinvest TAT“, koje čine okosnicu za veliki iskorak u povećanju proizvodnje solarne električne energije.

S obzirom da „Kapital grup“ zajedno sa ITM „Kontrols“ ulaže istovremeno i u proizvodnju zdrave hrane i turizam, uskoro će u Sarajevu otvoriti prvi u lancu specijalizovani butik „zdrava hrana-energija“ gdje će se, između ostalih, plasirati određeni proizvodi iz eko-sela „Ekofutura“ Hreša, „Biona“ Vogošća, kao i proizvodi kooperanata iz projekta „Jahorina organik farm“. Srna

Dodaj Komentar