Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, јун 24, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » EK u januaru sa Moskvom o „Južnom toku“

EK u januaru sa Moskvom o „Južnom toku“ 

BRISEL, Evropska komisija će u januaru razgovarati sa Moskvom o rješavanju pitanja usklađenosti sa evropskim propisima sporazuma koje su države potpisale sa ruskim partnerima o izgradnji gasovoda „Južni tok“.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je novinarima u Briselu, nakon sastanka sa ministrima energetike šest članica EU koje učestvuju u izgradnji „Južnog toka“, da će Komisija obezbijediti da se bilateralni sporazumi zemalja članica EU sa „Gaspromom“ dovedu u sklad sa evropskim propisima.

On je istakao da su članice EU ovlastile Evropsku komisiju da pregovara sa Moskvom o reviziji ovih sporazuma, navodeći da Komisija ima instrumente da to dovede u sklad sa evropskim propisima.

Etinger je naveo da je prvi razgovor predstavnika EU sa ruskim partnerima zakazan za januar i da će Evropska komisija nastupati kao pravni zastupnik zemalja članica.

On je rekao da EU nije protiv „Južnog toka“, ali da postoje primjedbe na odredbe bilateralnih ugovora kada je riječ o monopolu na distribuciju gasa, o zaštiti životne sredine i još nekim pitanjima.

Etinger je negirao da postoje dupli standardi kada je riječ o „Južnom toku“ i „Sjevernom toku“, na koji Komisija nije imala primjedbe, naglašavajući da su „pravila igre ista za sve“.

Nekoliko funkcionera Evropske komisije je ranije iznijelo mišljenje da bilateralni sporazumi zemalja sa „Gaspromom“ o izgradnji „Južnog toka“ nisu u skladu sa evropskim zakonima koji uređuju unutrašnje tržište i zaštitu sredine.

Dodaj Komentar