Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|среда, јул 28, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » „Južni tok“ kao zaštita od pritisaka

„Južni tok“ kao zaštita od pritisaka 

BEOGRAD, Gasovod „Južni tok“ je od prvorazrednog geopolitičkog značaja za Srbiju, Republiku Srpsku i ostatak Balkana, jer se poslije njegove izgradnje niko neće usuditi da vrši pritiske, ocijenio je analitičar Dragomir Anđelković.

„Preko naše teritorije će preći nešto što je potrebno Zapadu, a stiže sa Istoka. Drugim riječima, naš geopolitički značaj postaje mnogo važniji poslije izgradnje `Južnog toka`“, rekao je Anđelković novinarima iz Republike Srpske u Beogradu.

On je podsjetio da tokom agresije NATO na Srbiju 1999. godine nijedna bomba nije pala na ono što je Zapad kupio – na „Telekom“, a sve drugo je razarano.

„Isto tako, kada bude sagrađen `Južni tok`, niko se neće usuditi da nas pritiska, kao što sada čini, a kamoli da izvrši na nas agresiju, jer ćemo biti na neki način zaštićeni, a s druge strane, i potrebni svima“, naglasio je Anđelković.

On smatra neodgovornim pokušaje kočenja „Južnog toka“, a politiku koja se zalaže za taj projekat vrlo odgovornom i dalekovidom, jer je to posao ekonomske i geopolitičke budućnosti Srbije i Republike Srpske, a i regiona.

Radovi na izgradnji gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju počinju 24. novembra, dogovorili su juče premijer Srbije Ivica Dačić i direktor ruske kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler.Gasovod „Južni tok“ vrijedan je 1,7 milijardi evra, a značajan dio radova na njegovoj izgradnji izvodiće srpske kompanije.  Srna

Dodaj Komentar