Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|недеља, август 1, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Podsticaj investiranju u nove elektrane

Podsticaj investiranju u nove elektrane 

SARAJEVO, Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Bajazit Jašarević i direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Peter Duffy danas su potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju ozvaničili  početak projekta podsticanja investicija u nove elektrane u državi.

Dokument definiše saradnju u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju elektroenergetskih proizvodnih postrojenja.

Potpisnici su kazali da je zakonodavni okvir u BiH složen, da se na različitim nivoima primjenjuje različito, što je prepreka za realizaciju projekata izgradnje energetskih objekata.

Saradnja USAID-a i EPBiH trebala bi da rezultira mjerama koje će biti predstavljene organima vlasti u BiH radi pojednostavljivanja izdavanja dozvola, a time i stimulisanja investiranja u energetski sektor.

Jašarević je naglasio da je ovo važan dokument koji će omogućiti podršku EPBiH koja joj je potrebna.

– Priznali smo da ne možemo govoriti o investicijama s ovakvim pravnim okvirom. Izgovori da se radi o složenoj državi više nemaju mjesta, jer nismo ništa organizovano učinili da ono što je neusklađenost ublažimo i otklonimo – istakao je Jašarević.

Smatra da je Memorandum podrška Elektroprivredi BiH, za njen oporavak i razvoj, da bude stabilan proizvođač i pouzdan snabdjevač električnom energijom na domaćem tržištu i da viškove može plasirati na regionalno tržište.

Duffy je istakao da USAID s velikom radošću sarađuje na projektima u vezi s energetskim sektorom, jer to je, naglasio je, sektor koji ima ogroman potencijal, koji može omogućiti ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta.

– BiH ima mogućnost da udvostruči potencijal za električnu energiju – naveo je Duffy.

Dodao je da se investitori u ovom sektoru, kao i drugim, suočavaju s brojnim procedurama te da se “osjećaju kao u lavirintu“.

Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj Investiranje u sektor energije (USAID EIA) će pratiti proces izdavanja dozvola, s ciljem da se identificiraju zakonodavne, regulatorne i administrativne barijere s kojima se investitori suočavaju prilikom ulaganja u BiH. Fena

2 Odgovori na Podsticaj investiranju u nove elektrane

  1. Zinaida Dimitrijević

    Na žalost, koliko god se USAID trudio da pomogne našoj zemlji, taj trud u većoj mjeri padne u vodu jer u BiH aktuelna politika u smislu da svaka stručna osoba koja nije pod patronatom političkih stranka se marginalizira, a u području struke vladaju sitni lični interesi.

     
  2. Zinaida Dimitrijević

    Koliko god se USAID ili neko drugi trudio da ubrza procese u BiH i poboljša ih, taj trud poluči vrlo slabe rezultate, jer svaka stručna osoba koja nije pod patronatom vladajućih političkih stranaka se marginalizira, a umjesto stvarne dobrobiti za BiH većina pojedinaca, misli se na lokalne eksperte, je vrlo sklona da izabere sitne lične interese.

     

Dodaj Komentar