Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|недеља, август 1, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » U rad pušten dalekovod „Ugljevik – Priboj“

U rad pušten dalekovod „Ugljevik – Priboj“ 

UGLJEVIK, Puštanjem u rad 35-kilovoltnog dalekovoda „Ugljevik-Priboj“, vrijednog 700.000 KM, biće znatno poboljšan kvalitet snabdijevanja strujom 1.400 potrošača sa područja opštine Lopare.

Dalekovod je zajednička investicija RiTE „Ugljevik“ i „Elektro-Bijeljine“ koji u projektu učestvuju sa po 50 odsto.

Direktor „Elektro-Bijeljine“ Zlatan Lazarević rekao je da će potrošači od danas imati znatno bolje snabdijevanje, koje je bilo ugroženo elementarnim nepogodama.

On je istakao da će ovom investicijom, jednom od najznačajnijih u posljednjih 10 godina kada je riječ o „Elektro-Bijeljini“, biti riješeno i pitanje kopa Rudnika i termoelektrane /RiTE/ „Ugljevik“.

„Postavljena su 32 rešetkasta stuba nosača, dužina nazadnog dijela ovog dalekovoda je 6.900 metara, te podzemnih pristupnih kablovskih spojnica u dužini oko 700 metara, što je ukupno sedam i po kilometara dalekovoda“, rekao je Lazarević.

On napominje da je čvorna trafostanica ovog dalekovoda smještena u Mjesnoj zajednici Priboj, a dalekovod „Elektro-Bijeljine“ koji je na novim kopovima RiTE „Ugljevik“, biće izmješten.

„Ovo je jedna od najznačajnijih, ali ne i najvrednijih investicija koju smo imali. Ipak, ova investicija je tehnički najvažnija jer opskrbljuje 1.400 kupaca koji su pretrpjeli najveću štetu u posljednjim nepogodama“, rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je „Elektro-Bijeljina“ u prethodnom periodu imala, kao jednu od značajnih investicija, kablovsko spajanje trafostanica „Bijeljina tri“ kod fabrike „Sava“ i „Bijeljina tri“ kod stadiona „Radnik“ gdje je spojeno tri i po kilometra kabla, pri čemu je napravljen „prsten“ oko Bijeljine.

„U pripremi su i investicije važne za ovo područje – za manastir Tavnu i naselja Suvo Polje i Zagoni, što ćemo riješiti krajem ove i početkom naredne godine“, rekao je Lazarević i dodao da su sve vezane za trafostanicu Modran.

Lazarević je naveo da je godišnji plan investicija „Elektro-Bijeljine“ 10 do 12 miliona KM, ali da se uspije realizovati šest do sedam miliona KM iz sopstvenih sredstava.

Rukovodilac radne jednice „Elektrodistribucije“ Ugljevik Stevan Sandić rekao je novinarima da je 35-kilovoltni dalekovod do danas bio usko grlo u elektroenergetskom sistemu, da su kvarovi bili česti, te da će najnovijom investicijom, danas puštenom u rad, to biti otklonjeno.

„Ovo je od velike koristi, kako za stanovništvo ovog kraja i preduzeće, tako i za RiTE `Ugljevik`“, rekao je Sandić novinarima. Srna

Dodaj Komentar