Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Zaštita Okoline » Energetski štedljive zgrade na Sajmu zelene gradnje

Energetski štedljive zgrade na Sajmu zelene gradnje 

BEOGRAD, Na Sajmu i konferenciji zelene gradnje, koji će se održati u Beogradu od 27. februara do 1. marta, biće predstavljena evropska ideja obnove postojećih zgrada tako da potrošnja energije u njima bude približno jednaka „nuli“ na godišnjem nivou, saopštili su organizatori.

Ideju će predstaviti stručnjak iz Evropskog instituta za karakteristike zgrada (BPIE), Dan Staniazek, koji je posvećen istraživanju i izradi strategija za postizanje tog cilja.
Institut analizira optimalna rješenja za uspostavljanje kriterijuma energetske efikasnosti i kvaliteta zgrada u izgradnji, ili prilikom rekonstrukcije, i jedan od osnovnih fokusa rada je izrada modela strategije za postizanje „nulte“ potrošnje energije u zgradama.
„Ako kriterijume sada postavimo nisko, čitav proces obnove zgrada moraćemo raditi ponovo za deceniju ili dvije, a tada će troškovi biti mnogo veći“, objasnila je predsjednica Savjeta zelene gradnje Srbije, Marija Golubović, navodi se u saopštenju.
Prema procjenama stručnjaka, najveći dio postojećih zgrada u Evropi, a i u Srbiji, biće tu i za 50 godina, i njihova obnova predstavljaće glavno tržište za građevinsku industriju i angažovaće više miliona radnih mjesta u narednih nekoliko decenija.
Sajam i konferencija zelene energije biće održani u Belexpo centru. Tanjug

Odgovor na Energetski štedljive zgrade na Sajmu zelene gradnje

Dodaj Komentar