Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEnergetski štedljive zgrade na Sajmu zelene gradnje

Energetski štedljive zgrade na Sajmu zelene gradnje

BEOGRAD, Na Sajmu i konferenciji zelene gradnje, koji će se održati u Beogradu od 27. februara do 1. marta, biće predstavljena evropska ideja obnove postojećih zgrada tako da potrošnja energije u njima bude približno jednaka „nuli“ na godišnjem nivou, saopštili su organizatori.

Ideju će predstaviti stručnjak iz Evropskog instituta za karakteristike zgrada (BPIE), Dan Staniazek, koji je posvećen istraživanju i izradi strategija za postizanje tog cilja.
Institut analizira optimalna rješenja za uspostavljanje kriterijuma energetske efikasnosti i kvaliteta zgrada u izgradnji, ili prilikom rekonstrukcije, i jedan od osnovnih fokusa rada je izrada modela strategije za postizanje „nulte“ potrošnje energije u zgradama.
„Ako kriterijume sada postavimo nisko, čitav proces obnove zgrada moraćemo raditi ponovo za deceniju ili dvije, a tada će troškovi biti mnogo veći“, objasnila je predsjednica Savjeta zelene gradnje Srbije, Marija Golubović, navodi se u saopštenju.
Prema procjenama stručnjaka, najveći dio postojećih zgrada u Evropi, a i u Srbiji, biće tu i za 50 godina, i njihova obnova predstavljaće glavno tržište za građevinsku industriju i angažovaće više miliona radnih mjesta u narednih nekoliko decenija.
Sajam i konferencija zelene energije biće održani u Belexpo centru. Tanjug

1 KOMENTAR

  1. i posle nekoliko godina – nista se nije promenilo. U losoj izolaciji i ne-ekonomicnoj i ne-rentabilnoj potrosnji gube se milioni evra. Novi standardi nisu doneseni ili se ne ispunjavaju, novogradnje su josh losije sto se tice energetske efikasnosti tako da ja nisam optimista.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti