Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » Energija Vjetra » Prvi vjetropark u BiH već trebao biti gotov: Početak radova kasni

Prvi vjetropark u BiH već trebao biti gotov: Početak radova kasni 

NEVESINJE, Potencijal razvijanja sistema stvaranja čiste energije odavno je prepoznat u Bosni i Hercegovini, a krajem sljedeće godine, ukoliko sve bude teklo prema planu, naša zemlja dobit će prvi pravi vjetropark. Ili bi bar tako trebalo biti.

Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, u svojstvu koncendenta i koncesionar „Eol Prvi“ Nevesinje, 2012. godine su zaključili Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje parka vjetrenjača na lokaciji Trusina kod Nevesinja.

Prema Studiji ekonomske opravdanosti koju je izdradila firma „Eol Prvi“ vrijednost investicije, odnosno udjela ove firme, iznosi 102.980 KM. S obzirom da je to izrazito mali iznos za toliko velik projekat, kompanija je za partnera uzela britansku firmu Kermas koja će zapravo uložiti najveći iznos – 150.000.000 KM.

To je detalj kojeg je Ministarstvo zaboravilo spomenuti s obzirom da tamo smatraju kako za implementaciju projekta prvenstvenu odgovornost ima kompanija „Eol Prvi“ koja bi trebala obezbjediti „finansijska sredstva, riješiti imovinske odnose, izraditi projektnu dokumentaciju, izabrati opremu i izvođače radova“.

Ipak, većinu sredstava obezbjedit će upravo kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, oko 87 odsto, dok će učešće u izgradnji imati i sama opština Nevesinje. Također, u projektu bi trebale biti uključene i kopmanije iz Grčke i Danske.

Prema Aneksu na ugovor koji je dodan 2014. godine vjetroelektrana bi trebala već biti završena, ali je prvenstveno baš zbog poteškoća oko obezbjeđenja finansijskih sredstava došlo do zastoja i kašnjenja u realizaciji projekta. Milioni ipak nisu došli.

Zbog toga je kompanija „Eol Prvi“ 2. decembra 2015. godine podnijela zahtjev za aneksiranje ugovora kojim bi se odredili novi rokovi izgradnje. Zahtjev se još uvijek procesuiran, ali su iz Vlade optimistični.

„Prema prijedlogu iz zahtjeva za aneksiranje Ugovora nije predviđena gradnja u fazama, a rok za izgradnju vjetroelektrane je do 31. decembar 2017. godine. Aktivnosti oko zaključenja aneksa Ugovora su u toku“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Snaga vjetroelektrane bit će 49,5 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 160 GWh. Vjetroelektrana će biti sačinjena od 13 vjetrenjača sa po 3,3 MW. Poređenja radi, TE Kakanj proizvodi oko 1.755 GWh godišnje. Klix.ba

Odgovor na Prvi vjetropark u BiH već trebao biti gotov: Početak radova kasni

  1. Zimonjic

    Ovdje je neko mislio da prevari engleze (ustvari nekog naseg covjeka u Engleskoj), ali danas niko nije naivan da upada u nase seljacke zamke i zavrzlame. Mislili da uloze oko 100 hiljada maraka ( i to ko fol kroz papire) i da za to dobiju 13% vlasnistva (za sta ?), a neko drugi (lud i naivan) da ulozi ostalih 150’000’000 km. Klasicna sprega tzv. tajkuna sa domacim politicarima, gdje politicari tzv. tajkunima sredjuju papire, a ovi traze zrtve po svijetu. Ako im to uspije (kao u slucaju hidroelektrane „Medna“), onda se plijen nekako podijeli, ili se oko plijena posvadjaju i pokolju. Ako se zrtve ne nadju, projekat propada i zaboravlja se, tako da u RS imamo situaciju da se skoro nista nije uradilo u sektoru obnovljivih izvora energije. Zbog toga drzava trpi ogromne gubitne i ima stetu za koju niko ne odgovara. Za to vrijeme u Hrvatskoj i Federaciji BiH je izgradjeno da tesetine vjetro parkova

     

Dodaj Komentar