Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|среда, август 4, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Etinger: EU odlaže pregovore o „Južnom toku“

Etinger: EU odlaže pregovore o „Južnom toku“ 

BEOGRAD, Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je da će odgoditi pregovore s Rusijom o gasovodu „Južni tok“ zbog krimske krize.

Etinger je za njemački list „Velt“ rekao da podržava odluku EU da zbog krimske krize uvede sankcije protiv ruskih zvaničnika i nekih od imućnih Rusa, ali naglašava da je protiv širokih ekonomskih sankcija.

„Bilo bi pogrešno da se decenijama građene ekonomske veze dovode u pitanje, jer su važne za ekonomiju i radna mjesta u Evropi i u Rusiji“, istakao je Etinger.

Međutim, danas je iz Evropske komisije saopšteno da EU ostaje pri cilju da se osnuje radna grupa koja će razmotriti pravne i tehničke vidove budućeg ruskog gasovoda, prenose beogradski mediji.

Etingerov predstavnik za štampu Sabine Berger je rekla da je Evropska komisija zainteresovana da se nađe rješenje i da se dobije politički mandat zemalja-članica da se to učini.

„Mora se uzeti u obzir slab razvoj odnosa EU i Rusije i to je imao u vidu komesar Etinger kada je ukazao na politički dio, na političku situaciju“, istakla je Bergerova.

EU tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, o izgradnji „Južnog toka“ protivni propisima EU, što Rusija osporava.

Rusija tvrdi da su ugovori za „Južni tok“ sa aspekta međunarodnog prava isti kao sporazum koji je EU sklopila s Rusijom o gasovodu „Sjeverni tok“, koji snabdijeva Njemačku ruskim gasom. Srna

Dodaj Komentar