Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|среда, август 4, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Redukcija isporuke „Sarajevo-gasu”

Redukcija isporuke „Sarajevo-gasu” 

SARAJEVO, „BH-gas“ danas od 15.00 časova započeo je redukciju isporuke gasa kompaniji „Sarajevogas“.

U saopštenju „BH-gasa“ podsjećaju na zaključak Vlade FBiH kojim je naloženo da će, ukoliko „Sarajevo-gas“ ne uplati minimalno 32 miliona KM do 20. februara na račun „BH-gasa“, od 23. februara doći do potpune obustave isporuke gasa prema „Sarajevo-gasu“.

Vlada Kantona Sarajevo je 23. februara donijela zaključak kojim se obavezuje da će iznos od 32 miliona KM platiti najkasnije do 31. marta, uz prethodno dostavljanje mjenica „Sarajevo-gasa“, kao instrumenta obezbjeđenja plaćanja.

„Međutim, do danas mjenice nisu dostavljene, iako je rok na insistiranje ministra prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića u nekoliko navrata prolongiran. Redukcija ostaje na snazi do daljeg, odnosno do dostavljanja mjenica ili izmirenja obaveza `Sarajevo-gasa` prema `BH-gasu`“, navodi se u saopštenju.

Na današnji dan dug „Sarajevo-gasa“ prema „BH-gasu“ iznosi 57 miliona KM plus faktura za februar i zatezne kamate u iznosu 11 miliona KM.

U skladu sa planom nabavke „Sarajevo-gas“ je naručio ukupne količine za mart od 17.540.000 centimetara kubnih, što dnevno iznosi 565.800 centimetara kubnih, a „BH-gas“ isporučuje 552.000 centimetara kubnih gasa dnevno.

Količine koje „BH-gas“ isporučuje dovoljne su za potrebe zaštićenih potrošača, a to su domaćinstva, bolnice, škole i slično.

„Nadamo se da će pitanje mjenica ili uplate duga biti uskoro rješeno, te da će isporuke prirodnog gasa prema `Sarajevo-gasu` biti normalizovane“, dodaje se u saopštenju. Srna

Dodaj Komentar