Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara 

NJUJORK, Milijarder Bil Gejts pokreće globalni fond za investicije u čistu energiju, „težak“ milijardu dolara, a imajući u vidu ko je sve uz njega u ovom projektu, svijet bi u budućnosti možda mogao da se nada jeftinijoj i „zdravijoj“ energiji.

Filantrop i jedan od najbogatijih ljudi na svetu osniva fond Breakthrough Energy Ventures, a u ovaj poduhvat je „privukao“ oko 20 investitora-istomišljenika, među kojima su prvi čovjek Amazona Džef Bezos, bivši gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg, osnivač Alibabe Džek Ma i drugi.

Na svom Gates Notes blogu, osnivač Majkrosofta je napisao da će fond invetirati u „naučna dostignuća koja imaju potencijal da isporučuju jeftinu i pouzdanu čistu energiju čitavom svijetu“.

Potrebna nam je pristupačna i sigurna energija koja nema štetnih posledica, kako bi se energetski obebezbjedili za budućnost. Potreban nam je drugačiji model investiranja u dobre ideje i njihov plasman na tržište“, napisao je Gejts.

Najava o osnivanju fonda stiže godinu dana poslje Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, u Parizu, gdje je Gejts objelodanio Breakthrough Energy Coalition – grupu od 20-ak milijardera, poslovnih lidera i investitora iz cijelog svijeta, koji su se posvetili ulaganju u nove oblike energije.

Ova „koalicija“ se udružila sa Mission Innovation koja okuplja 20 zemalja i Evropskom unijom koja se obavezala da udvostruči investicije u istraživanja u oblasti čiste energije u narednih pet godina.

 

2 Odgovori na Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

Dodaj Komentar