Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » “Južni tok” kao zaštita od pritisaka

“Južni tok” kao zaštita od pritisaka 

BEOGRAD, Gasovod “Južni tok” je od prvorazrednog geopolitičkog značaja za Srbiju, Republiku Srpsku i ostatak Balkana, jer se poslije njegove izgradnje niko neće usuditi da vrši pritiske, ocijenio je analitičar Dragomir Anđelković.

“Preko naše teritorije će preći nešto što je potrebno Zapadu, a stiže sa Istoka. Drugim riječima, naš geopolitički značaj postaje mnogo važniji poslije izgradnje `Južnog toka`”, rekao je Anđelković novinarima iz Republike Srpske u Beogradu.

On je podsjetio da tokom agresije NATO na Srbiju 1999. godine nijedna bomba nije pala na ono što je Zapad kupio – na “Telekom”, a sve drugo je razarano.

“Isto tako, kada bude sagrađen `Južni tok`, niko se neće usuditi da nas pritiska, kao što sada čini, a kamoli da izvrši na nas agresiju, jer ćemo biti na neki način zaštićeni, a s druge strane, i potrebni svima”, naglasio je Anđelković.

On smatra neodgovornim pokušaje kočenja “Južnog toka”, a politiku koja se zalaže za taj projekat vrlo odgovornom i dalekovidom, jer je to posao ekonomske i geopolitičke budućnosti Srbije i Republike Srpske, a i regiona.

Radovi na izgradnji gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju počinju 24. novembra, dogovorili su juče premijer Srbije Ivica Dačić i direktor ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler.Gasovod “Južni tok” vrijedan je 1,7 milijardi evra, a značajan dio radova na njegovoj izgradnji izvodiće srpske kompanije.  Srna

Dodaj Komentar