Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » “Južni tok” – projekat od nacionalnog interesa

“Južni tok” – projekat od nacionalnog interesa 

MOSKVA, Skupština Srbije uskoro će donijeti zakon kojim će gasovodu “Južni tok” dodijeliti status projekta od nacionalnog interesa, istaknuto je na sastanku u Moskvi predsjednika Upravnog odbora ruskog “Gasproma” Alekseja Milera i generalnog direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića.

Miler i Bajatović su u sjedištu “Gasproma” razgovarali o realizaciji projekta “Južni tok” i isporukama ruskog gasa Srbiji, navodi se u saopštenju “Gasproma”, objavljenom na sajtu ove ruske kompanije.

U saopštenju se navodi da je u toku priprema projektne dokumentacije, koja će omogućiti početak izgradnje objekata infrastrukture.

“Gasprom” navodi da je 2012. godine Srbiji isporučio 0,74 milijarde metara kubnih prirodnog gasa.

U saopštenju se napominje da radi diversifikacije maršruta isporuka gasa, “Gasprom” gradi gasovod na trasi preko Crnog mora prema zemljama južne i centralne Evrope.

Što se tiče kopnenog dijela gasovoda, potpisani su međudržavni sporazumi sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom i Hrvatskom.

Zajednička srpsko-ruska kompanija “Suat stim Serbia AG” /South Stream Serbia AG/ osnovana je 2009. godine, u kojoj “Gasprom” ima 51, a “Srbijagas” 49 odsto učešća.

Svečano puštanje u rad podzemnog skladišta gasa Banatski dvor u Srbiji bilo je 2011. godine, i to je jedno od najvećih skladišta gasa u jugoistočnoj Evropi.

U oktobru 2012. godine donesena je pozitivna konačna investiciona odluka o projektu “Južni tok” na teritoriji Srbije.

Predviđeno je da jedan krak gasovoda “Južni tok” iz Srbije ide prema Republici Srpskoj.

Dodaj Komentar