Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Lukoil napušta Baltik zbog anti-ruskog raspoloženja

Lukoil napušta Baltik zbog anti-ruskog raspoloženja 

MOSKVA, Ruska naftna kompanija Lukoil saopštila je da će prodati svoju preostalu imovinu u Litvaniji i Letoniji zbog, kako navodi, raširenog anti-ruskog raspoloženja u tim zemljama.

Izvršni direktor Lukoila, Vagit Alekperov, rekao je za televiziju Rusija 24 da kompanija ne planira širenje mreže benzinskih pumpi u Evropi, već će se fokusirati na istraživanje i proizvodnju nafte, prenosi portal Raša tudej.

Lukoil je u junu prodao svoju estonsku filijalu Lukoil Esti estonskoj kompaniji Olereks, a prošle godine prodao je svoje pumpe u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Ukrajini. Na ime prodaje imovine, kompanija je prošle godine pribavila 1,86 milijardi dolara.

Lukoil je, prema procjeni “Forbsa”, najveća privatna kompanija u Rusiji, a sredinom 2000-ih bio je najveći proizvođač nafte u toj zemlji, dok je sada ispred njega samo Rosnjeft.

Alekperov je u septembru izjavio da će Lukoil dobro poslovati čak i ako cijena nafte padne ispod 30 dolara za barel. Od ljeta 2014, cijene nafte izgubile su više od 60 odsto vrijednosti. Nezavisne novine

Dodaj Komentar