Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Četvrtak, 20 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Mješovite cijene nafte zbog prijetnje od bankrota SAD

Mješovite cijene nafte zbog prijetnje od bankrota SAD 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas bile mješovite, jer su investitori sa neizvjesnošću pratili budžetski zastoj u SAD, kao i približavanje roka za podizanje granice američkog javnog duga.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 101,19 dolara, odnosno dva centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela za četiri centa na 110 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Američki zakonodavci nisu sinoć poslali signal da bi sporazum mogao biti postignut, a preostao je samo još dan prije nego SAD počnu da ostaju bez sredstava za finansiranje svojih obaveza.

Ukoliko Kongres ne podigne granicu javnog duga prije roka koji ističe 17. oktobra u ponoć, američko ministarstvo finansija počeće da ostaje bez novca za pokrivanje svojih računa i skliznuće ka istorijskom bankrotu, koji bi prema tvrdnjama analitičara, mogao naštetiti globalnoj ekonomiji.

Zastoj u pregovorima u Kongresu uzrokovao je juče pad akcija na Volstritu, dok je američka kreditna agencija Fič stavila vrhunski rejting Sjedinjenih Država “AAA” na posmatranje, sa mogućnošću sniženja. Tanjug

Dodaj Komentar